Ciucă, la Bruxelles: Am avut pe agendă 3 subiecte importante - Ucraina, competitivitatea și migrația

DE Newsweek România | Actualizat: 17.10.2024 - 13:51
Ciucă, la Bruxelles: Am avut pe agendă 3 subiecte importante - Ucraina, competitivitatea și migrația - Foto: Facebook / Nicolae Ciucă
Ciucă, la Bruxelles: Am avut pe agendă 3 subiecte importante - Ucraina, competitivitatea și migrația - Foto: Facebook / Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă, discuții extrem de importante cu liderii UE la Bruxelles, despre temele de interes la nivel european: situația din Ucraina, competitivitatea și migrația.

SHARE

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, se află, joi, la Bruxelles, la reuniunea liderilor Partidului Popular European.

„A fost un Summit organizat la nivelul PPE, care a avut pe agendă trei subiecte importante: Ucraina, competitivitatea și migrația. Au fost prezentate punctele de vedere ale tuturor liderilor din familia PPE și, la unison, s-a convenit pentru continuarea demersurilor de sprijin a Ucrainei, ținând cont de evoluția de pe linia frontului, ca Ucraina să reziste, atât din punct de vedere militar, cât și din punct de vedere al iernii care vine. Situația energetică este una destul de complicată”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Pe competitivitate au fost discutate subiectele legate de industria auto și industria oțelului, aceste două subiecte urmează să facă subiectul unei analize în detaliu la nivelul PPE. Partea de industrie de automotive și industrie a oțelului, care este destul de prezentă și are o contribuție semnificativă la produsul intern brut al Românie. Pe ultimele date am văzut cu toții că industria a scăzut consistent“, a declarat Nicolae Ciucă.

Liderul PNL a discutat cu reprezentantul Austriei: Am convenit ca la nivel politic să avem discuții și să finalizăm acest proiect ca România să fie primită și terestru în Schengen

„Migrația este un subiect cât se poate de serios. Polonia se confruntă cu o situație disperată. Premierul Tusk a prezentat situația conform căreia în fiecare zi au loc evenimente și încercări de forțare a granițelor. În urma acestor evenimente, din păcate, și-au pierdut viața 2 militari. Deciziile politice, la nivelul Poloniei, o să fie îndreptate pentru a putea să controleze aceste lucruri. Acordurile bilaterale cu Tunisia, Egipt și Liban produc efecte, dar este nevoie să se întărească aceste măsuri. Ceea ce este important de subliniat, migrația în Polonia este parte a unui război hibrid pe care Rusia îl poartă asupra țărilor din UE, ceea ce ne determină să analizăm cât se poate de în detaliu și complex ceea ce poate să constituie efecte și consecințe.“

Președintele PNL a fost întrebat care sunt perspectivele României pentru aderarea la Schengen.

„În ceea ce privește migrația, sigur că am mers la subiectul care ne doare cel mai tare și anume finalizarea deciziei politice pentru accederea în spațiul Schengen. Pentru că după ultimul consiliu JAI, a fost recunoscut de către toată lumea că România a îndeplinit toate cerințele și standardele tehnice pentru accedere. Urmează o decizie politică în interiorul discuțiilor de la Summit. Și în documentul final, în declarația finală a Summit-ului Partidului Popular European este prevăzută această specificație, conform căreia România și Bulgaria merită și trebuie susținute să intre pe deplin în spațiu Schengen.  

Am discutat astăzi cu reprezentantul Austriei la Summit, este vorba de comisarul Hahn, pentru că nu a fost prezent cancelarul Nehammer, și am convenit că este nevoie de o decizie politică prin care să se finalizeze toate demersurile tehnice“, a declarat Nicolae Ciucă.

Sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Nicolae Ciucă a vorbit și despre sprijinul pentru Ucraina, dar și pentru Republica Moldova.

„Știți foarte bine că săptămâna trecută a fost o rezoluție la nivelul PE pentru întărirea rezilienței Rep. Moldova la acest război, să facă față acestui război hibrid. Tot săptămâna trecută a fost o vizită a doamnei Ursula în Republica Moldova și s-a venit cu un sprijin economic, ceea ce dă o perspectivă foarte bune în perspectiva integrării. 

În cadrul Summit-ului, dar și înainte, am avut discuții și cu președintele PPE, cu doamna Ursula, cu care m-am întâlnit și la Chișinău. Acolo a anunțat acest plan de sprijin.

Ținând cont că duminică urmează să aibă loc alegerile și se va vota și referendumul, fiecare dintre cei cu care am discutat, cunosc foarte bine nevoia de a sprijini și mesajele pentru cetățenii de acolo, nevoia de a închide cât se poate de pozitiv acest referendum. 
Este nevoie ca Republica Moldova să mențină acest parcurs european. Toți liderii europeni își exprimă sprijinul total pentru Maia Sandu și pentru un vot pozitiv la referendum. Nu ne rămâne decât să transmitem aceste mesaje și duminică să avem un rezultat bun“, a declarat Nicolae Ciucă.

„Nu este deloc ușor, o decizie ușor de luat, iar din punctul nostru de vedere, dincolo de intervențiile pe aceste subiecte, am ridicat problema de a continua să sprijinim și să avem mesajele cuvenite pentru alegerile de duminică din Moldova, astfel încât să putem să sprijinim drumul proeuropean și alegerea unui președinte proeuropean în Republica Moldova.

Și nu în ultimul rând, subiectele legate de ceea ce ține de interesul României ca țară de graniță cu Ucraina și rolul pe care noi îl jucăm în ansamblul de măsuri care s-au luat și urmează să se ia la nivelul Uniunii Europene”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te