Ciucă, despre creşterea salariului minim: Deciziile importante au fost discutate în Coaliţie

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.05.2024 - 09:45
Ciucă, despre creşterea salariului minim: Deciziile importante au fost discutate în Coaliţie - Foto: Profimedia Images

Ciucă, despre creşterea salariului minim: Deciziile importante au fost discutate în Coaliţie. Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a evidenţiat că deciziile importante, până în prezent, au fost luate în Coaliţie.

SHARE

Ciucă, despre creşterea salariului minim: Deciziile importante au fost discutate în Coaliţie. Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, liderul PNL, a evidenţiat că deciziile importante, până în prezent, au fost luate în Coaliţie, el considerând că tema creşterii salariului minim brut pe economie trebuie discutată atât în alianţă, cât şi cu cei care urmează să asigure aceste salarii.

"Au fost discuţii în ultima perioadă despre creşterea salariului minim, iar Partidul Naţional Liberal a susţinut dintotdeauna şi vom susţine ca salariul minim să fie aliniat la salariul minim european.

Ciucă, despre creşterea salariului minim: Deciziile importante au fost discutate în Coaliţie

Este o preocuparea a tuturor liderilor politici, pentru că trebuie să venim în întâmpinarea aşteptărilor cetăţenilor şi este o chestiune care ţine de tot ceea ce înseamnă empatia şi umanitatea din fiecare dintre noi pentru ca în Europa secolului 21, în anul 2024, să combatem sărăcia.

Este absolut necesar ca astfel de măsuri să fie luate cu analiza cuvenită, să fie aduşi la masa dialogului şi consultaţi cei din acest cerc, să nu facem în aşa fel să nu fim în măsură să putem să susţinem o astfel decizie", a afirmat Ciucă.

Potrivit acestuia, creşterea salariului minim vizează în mod predilect salariile din mediul privat, dar şi pe cele din sectorul bugetar.

Citeşte şi: România adoptă salariul minim european. Cu câte sute de lei vor crește veniturile?

"Este nevoie să venim să vedem care sunt toate elementele tehnice pentru a putea să asigurăm sustenabilitatea creşterii salariului minim. 6 miliarde de lei în momentul de faţă, ţinând cont de cum arată astăzi bugetul şi deficitul bugetar. (...)

Trebuie discutat cu Ministerul de Finanţe, cu Ministerul Muncii, să avem toată desfăşurarea detaliată pe efectele şi implicaţiile acestei creşteri.

Trebuie discutat în alianţă, dar înainte de toate trebuie discutat cu cei care urmează să asigure aceste salarii", a adăugat Ciucă, conform Agerpres.

Citeşte şi: Ce taxe uriașe va lua statul de la români din 1 iulie când salariul minim ajunge la 3.700 lei?

Preşedintele PNL a arătat că nu a participat la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit şi că nu a discutat, după această întâlnire, cu premierul Ciolacu.

"Nu am participat, nu am reuşit să discut cu domnul prim-ministru după încheierea acestei întâlniri. Nu vreau să greşesc şi să speculez pe marginea acestui subiect care este deosebit de important pentru oameni.

Cetăţenii merită respect cel puţin din punct de vedere al deciziilor pe care le luăm şi care îi vizează direct. (...)

Promisiuni

Am avut în această perioadă de timp posibilitatea să merg în foarte multe judeţe din ţară să mă văd cu cetăţenii şi să discutăm o serie de aspecte şi preocupări ale cetăţenilor.

Una dintre preocupări viza tocmai acest aspect prin care, în campanie, oamenilor li se promit o serie întreagă de lucruri. Am considerat că este normal să am un răspuns faţă de cetăţeni legat de modul cum văd eu lucrurile. (...)

Trebuie să ne gândim că printr-o abordare populistă nu rezolvăm problema, ci mai degrabă o adâncim'', a mai spus el.

No comment

Întrebat dacă declaraţia lui Marcel Ciolacu despre creşterea salariului minim este o abordare populistă, Ciucă a răspuns: "Nu am văzut-o, nu ştiu detalii despre ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, nu pot să comentez".

Referitor la necesitatea discutării acestei teme în Coaliţie şi la lipsa unei consultări cu premierul Ciolacu, Ciucă a spus: "De regulă, toate aceste aspecte care au vizat decizii importante au fost discutate în Coaliţie.

Probabil că, după întâlnirea cu Comisia Tripartită, vom avea o discuţie şi în Coaliţie. (...) Nu este vorba de a fi eu deranjat, ci este vorba de atitudinea şi respectul pe care îl avem unii faţă de ceilalţi.

Onestitate

Până în acest moment am avut o abordare cât se poate de onestă în relaţia cu premierul, în relaţia cu partenerii noştri de coaliţie şi vom continua să o avem pentru că, dincolo de deranjul sau orgoliul fiecăruia dintre noi, important este ce facem pentru oameni".

Nicolae Ciucă a mai fost întrebat dacă ar putea fi "o fisură în Coaliţie" acest anunţ, înainte de a exista o consultare în alianţă.

"La câte probleme şi câte situaţii am avut în aceşti doi ani şi jumătate şi mai avem încă o jumătate de an în faţă, cel puţin...nu asta este cea mai dificilă şi cea mai complicată problemă.

Le rezolvăm pe toate", a venit răspunsul liderului PNL.

Salariul minim va creşte la 3.700 de lei brut, de la 1 iulie, iar facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiţi de taxe va fi păstrată până la finele anului, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, joi, la finalul şedinţei Consiliului Naţional Tripartit.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te