Ciucă, așteptat să-și depună mandatul de premier, luni. Ciolacu așteaptă să preia frâiele Guvernului

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.06.2023 - 10:20
Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu - Foto: Profimedia Images

Premierul Nicolae Ciucă urmează să-și depună mandatul într-o ședință de Guvern care va avea loc luni, ceea ce va conduce la demisia întregului Executiv. Nicolae Ciucă așteaptă decizia sindicatelor din Educație pentru decide viitorul Guvernului.

SHARE

Demisia premierului Nicolae Ciucă și a întregului Executiv va marca o schimbare majoră în politica românească, deoarece va conduce la o reconfigurare a coaliției de guvernare.

Ciucă, așteptat să-și depună mandatul de premier

Marcel Ciolacu, liderul PSD, este așteptat să preia funcția de premier în urma unei nominalizări din partea președintelui Klaus Iohannis.

Cu toate acestea, partidele din coaliție nu au ajuns încă la un consens cu privire la formula noului Executiv, iar viitorul UDMR în cadrul guvernului rămâne incert, întrucât acesta nu pare dispus să renunțe la portofoliul Dezvoltării.

Citește și: VIDEO Forțele ucrainene au recucerit localitățile Blahodatne și Makarivka și avansează spre Donețk

Decizia premierului Nicolae Ciucă de a depune mandatul Guvernului, care trebuia să aibă loc la sfârșitul lunii mai, a fost amânată în mai multe rânduri, în special din cauza tensiunilor generate de greva extinsă din sectorul educației, care a durat peste trei săptămâni.

Liderii coaliției guvernamentale, împreună cu președintele Klaus Iohannis, au stabilit ca schimbul de premieri să aibă loc doar după încheierea grevei din învățământ. Cu toate acestea, având în vedere prelungirea crizei, se așteaptă ca decizia de demisie să fie luată luni, în speranța obținerii unui răspuns favorabil din partea sindicatelor din educație cu privire la ultima ofertă făcută profesorilor.

Lupta pentru portofolii

PSD și PNL trebuie să negocieze și alte portofolii importante, cum ar fi Transporturile, cu social-democrații dorind să păstreze acest minister pentru Sorin Grindeanu, deși înțelegerea inițială prevedea transferul acestuia la PNL.

Citește și: VIDEO Exerciţiul „Air Defender 23”. Cel mai mare antrenament militar aerian NATO din istorie

Un singur lucru pe care s-a ajuns la un acord este reducerea numărului de ministere la 18, față de cele 20 existente în prezent, prin comasarea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în Ministerul Economiei și a Ministerului Sportului în Ministerul Familiei.

Imediat după anunțul premierului Nicolae Ciucă, președintele Klaus Iohannis va chema partidele la negocieri pentru formarea unui nou Guvern și va desemna un nou prim-ministru.

Marcel Ciolacu intenționează să-și configureze cabinetul de miniștri și noul program de guvernare într-un calendar accelerat, astfel încât noul Executiv să fie învestit prin votul Parlamentului până joi. Aceasta ar însemna ca audierile miniștrilor în comisiile parlamentare și votul de învestitură să se desfășoare în cel mult două zile, potrivit news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te