Cîțu: Ministrul Finanțelor nu plătește impozite în România, după o prevedere propusă chiar de el

DE Alexandru Pop | Actualizat: 28.03.2019 - 11:58
Teodorivici nu ar plăti impozite în România. Foto Inquam Photos/Octav Photos

Senatorul liberal Florin Cîţu susţine că ministrul Finanţelor Orlando Teodorovici nu plăteşte taxe sau impozite în România, deoarece și-a acordat imunitate pentru calitatea de guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii, banca lui Putin, condusă de un om cu legături cu KGB.

SHARE

„La 1 iulie 2015 a fost semnat de guvernul României protoculul de modificare a Acordului privind înființarea Băncii Internaționale de Investiții (BII) și a Statutului acesteia. A fost introdus în ședința de guvern de ministrul finanțelor publice de atunci … ghiciți cine? … Orlando de la Varadero (Orlando Teodorovici - n.r.), bineînțeles”, a scris Florin Cîțu

De ce era interesat Orlando să facă asta atunci? Senatorul a arătat care sunt prevederile protocolului trecut prin guvern, document care îl avantajează pe Orlando Teodorovici:

1. Reprezentanții membrilor Băncii în Consiliul guvernatorilor Băncii, precum și supleanții lor beneficiază de următoarele privilegii și imunităti pe timpul îndeplinirii de către aceștia a obligațiilor de serviciu pe teritoriul fiecărui stat membru al Băncii:

a) imunitate împotrivă urmăririi judiciare și administrative privind acțiunile întreprinse de către aceștia în îndeplinirea obligațiilor de serviciu. Această imunitate nu se aplică în privință răspunderii civile în cazul provocării de daune în accidente rutiere;

b) scutiri vamale privind bagajul personal identice cu cele care se acordă funcționarilor diplomatici cu rang corespunzător din statul respectiv;

c) scutirea de la plată taxelor și impozitelor directe privind orice sume bănesti care se plătesc reprezentanților sau supleanților acestora de către statul membru care i-a desemnat;

d) scutirea de orice obligații de stat.

„Eugen Teodorovici, CARE în ACEST moment este guvernator al BII, NU este obilgat să plătescă nicio taxă și niciun impozit în România. Să dezmintă el public dacă nu este adevărat.

Să fie clar. În timp ce Teodorovici ne cocoșează cu taxe și impozite, persoane fizice și juridice, el nu plătește nimic statului român. Eugen Teodorovici este singurul român care are imunitate de două ori, una de la Parlamentul României și altă de la bancă lui Puțin.

Dar cum a devenit Orlando guvernator în această bancă? Cu premeditare”, a scris Florin Cîțu.

 

Banca Internațională de Investiții (BII), controlată de Vladimir Putin, a pus pe jar serviciile secrete europene, după ce și-a mutat sediul central la Budapesta, unde a primit imunitate din partea lui Viktor Orban.

New York Times constată că „în vremuri normale”, planurile acestei bănci, la care contribuie cu bani și România, de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate. Dar, amintesc jurnaliștii, președintele acestei instituții financiare obscure duc spre agențiile rusești de informații.

Citește și New York Times: Orban protejează o bancă rusească cu legături cu KGB, la care contribuie și România

„Parlamentul maghiar a acordat în mod efectiv imunitatea diplomatică băncii, ferind-o de orice control al poliției sau autorităților de reglementare financiară - lăsând oficialii de securitate occidentali preocupați de faptul că spionii ruși ar putea să o folosească drept bază pentru desfășurarea operațiunilor de informații pe teritoriul european”, notează New York Times.

Resuscitată de Putin, cu bani și din România

Banca Internațională de Investiții a servit, în timpul Războiului  Rece, ca un centru financiar pentru comerțul din interiorul blocului comunist. Lăsată de izbeliște după prăbușirea URSS, banca a fost resuscitată de Vladimir Putin, a fost adusă o nouă echipă de management, iar țări care Bulgaria, Cuba, Ungaria și Vietnasm, alături de Rusia, se numără printre membrii săi, fiecare țară posedând un vot.

Rusia, însă, este principalul contributor, controlând 40% din active, arată New York Times.

Președintele băncii, Nicolai Kosov, provine dintr-o proeminentă familie de agenți KGB, mai scrie ziarul american, citând oficiali occidentali, dar și un fost oficial rus.

Teodorovici dezminte acuzațiile

Ministrul de Finanțe a afirmat că nu avea cum să plătească impozite în România pentru veniturile de la BII. „Ca dovadă a minciunii permanente pe care o lansează. A spus că pe 3 și 4 decembrie am fost în Cuba. Am fost la Bruxelles la Consiliul de Miniștri de Finanţe. Am avut intervenții. Sunt probe, dovezi clare. Cum poți să faci astfel de afirmații. Banca respectivă nu are sediul în România. Cum să plătească taxe, nefiind în România? E internațională. Te și miri cum a făcut facultatea economică”, a declarat Orlando Teodorovici, la Digi24.

Eugen Teodorovici a precizat că este guvernator al BII prin lege, automat, tocmai pentru poziția sa în guvern: „Prin lege, miniştrii de Finanţe ai acesteir țări sunt membri, guvernatori în toate băncile în care România are capital. E lege. Sunt guvernator la Banca Europeană de Investiții, la BERD, la Banca Asiatică de Invest, la această banca de investiţii. Prin lege, sunt guvernator ca ministru de Finanţe, cât timp România are capital la acea bancă.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te