Cioloș: Până la finalul lui noiembrie trebuie dărâmat guvernul Dăncilă, altfel e prea târziu

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 03.11.2018 - 16:23
Dacian Cioloș vrea demiterea Vioricăi Dăncilă. Foto Inquam Photos/Virgil Simionescu

Dacian Cioloș, președintele fondator al Mișcării România Împreună, a declarat sâmbătă la Digi 24 că „guvernul Dăncilă trebuie dat jos până la finalul lunii noiembrie, riscă să fie prea târziu dacă România preia președinția rotativă a UE”.

SHARE

„Dacă Guvernul Dăncilă nu pică la sfârşitul lunii noiembrie, ar putea fi prea târziu", a declarat fostul premier Dacian Cioloş, invitatul emisiunii ,,În faţa ta". Acesta susține că România are nevoie de un Guvern nou, mai credibil, care să reprezinte ţara la preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Iar opoziţia ar trebui să se coalizeze şi să îşi fixeze acest obiectiv, a mai precizat Dacian Cioloş.

- Până când vă propuneți sau vă gândiți să faceți astfel încât să atingeți această țintă, dărâmarea Guvernului?

-Cred că dacă lucrul acesta nu e realizat până la sfârșitul lunii noiembrie, cel târziu, riscă să devină prea târziu, din acest punct de vedere. Din mai multe puncte de vedere pentru că nu e vorba doar de președinția UE.

-Deci vreți să dărâmați Guvernul Dăncilă până la sfârșitul acestei luni...

-Eu cred că opoziția ar trebui să își fixeze acest obiectiv. Evident, cei care au pârghiile directe sunt cei din Parlament. Și, cu toată modestia, nu dau lecții nimănui. Îmi spun punctul de vedere ca om care a fost la guvernare, ca om care cunoaște foarte bine cum merg lucrurile la nivel eropean, ca om care realizează ce înseamnă pentru România o astfel de oportunitate care vine o dată la 15 ani.

-Dacă opoziția s-ar coaliza, tehnic, poate să dea în Parlament acum jos Guvernul?

-Dacă acei parlamentari care știu, pentru că înteleg foarte bine pericolul pe care îl reprezintă acest Guvern nu doar pentru români, dar și pentru partidul sau partidele aflate la guvernare în coaliție, dacă toți acei parlamentari care spun, mai mult sau mai puțin fățiș, acest lucru își asumă această responsabilitate, există o majoritate în parlament ca până la sfârșitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie să avem un nou Guvern.

N-aș fi desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier

Dacian Cioloş susţine că dacă ar fi fost preşedinte, nu ar fi desemnat-o premier pe Viorica Dăncilă. Fostul prim-ministru a cunoscut-o pe actuala şefă a Guvernului la Bruxelles, în perioada în care Viorica Dăncilă era europarlamentar. „Ştiam de atunci ce poate şi ce nu poate să facă”, a declarat Dacian Cioloş, invitat în emisiunea „În faţa ta” de la Digi24.

În momentul în care Liviu Dragnea a venit cu propunerea Viorica Dăncilă la Palatul Cotroceni, dacă ați fi fost președintele României, ați mai fi dat o șansă PSD-ului? 

- Nu i-aș fi dat această șansă doamnei Dancila, asta în mod clar. Eu, cel puțin, nu i-aș fi dat o șansă doamnei Dăncilă.

- O cunoșteați din Parlamentul European, de la Bruxelles?

- Da, sigur. A fost cinci ani de zile pe perioada cât am fost eu (comisar european - n.r.)...

- Și de ce nu i-ați fi dat această șansă doamnei Dăncilă?

- Pentru că, în primul rând, știu ce poate și ce nu poate doamna Dăncilă sau, cel puțin, ce nu putea la momentul respectiv, din punctul meu de vedere. Și știam și relația pe care o are cu domnul Dragnea și cât a contat dl Drangea pentru ca doamna Dăncilă să fie europarlamentar. Și atunci, jocul acesta al domnului Dragnea era foarte clar, dar asta nu doar mie, a explicat Dacian Cioloș.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te