Cioloș: Am primit mai multe „chemări” din partea lui Ghinea de a prelua USR PLUS

DE Edi Neagu | 15.09.2021 - 10:20
Dacian Cioloș speră ca punțile din echipa USR PLUS să nu se rupă. FOTO: Facebook

Fostul premier susține că nu a dat curs acestor invitații pentru că nu vrea să fie „folosit”.

SHARE

Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş admite că a primit mai multe "chemări" din partea lui Cristian Ghinea pentru a prelua partidul, dar adaugă că nu a dat curs acestor invitaţii, deoarece nu doreşte să se lase folosit.

Precizările vin după ce fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea a declarat pentru Europa FM că în competiţia pentru preşedinţia USR PLUS îl susţine pe Dan Barna, deoarece acesta este "focusat" şi a condus campania "Fără penali în funcţii publice", în timp ce Dacian Cioloş a avut ezitări în ce priveşte intrarea în partid.

"Da, este adevărat că am primit multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR. Pe aceste invitaţii s-a şi clădit mitul că există o conspiraţie a tehnocraţilor de a-i lua partidul lui Nicuşor Dan, dar punctul nevralgic - cel care dărâmă tot acest mit - este faptul că eu nu am dat curs acestor invitaţii niciodată. (...) Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficiile cu care sunt tentat. Am o carieră lungă în spate şi îndrăznesc să spun că este o carieră aşezată, onestă. Nu particip de felul meu la combinaţii şi conspiraţii, nu ies să strig în gura mare şi sunt rezervat pentru că ştiu prea bine că nimic nu este gratuit şi că doar propria muncă girează un succes real. Nu am dat curs invitaţiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică", a scris Cioloş, pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Talibanii au găsit 6,5 mil. $ şi lingouri de aur în casa fostului prim-vicepreşedinte afgan

În contextul în care Ghinea a declarat că între el şi Cioloş s-a creat la un moment dat "un fel de diferenţă de viteză foarte mare", liderul grupului Renew Europe a apreciat că ar fi vorba mai degrabă despre o "diferenţă de viziune". Totodată, şi-a exprimat speranţa că această diferenţă reprezintă "o platformă pe care se poate construi".

"Nu sunt adeptul încoronărilor şi al mesianismului, nu sunt dornic să rămân dator nici unui 'kingmaker' şi nu cred că vreunul dintre noi se poate coborî între supuşi pe care îi vindecă miraculos. E un model politic păgubos, pe baza căruia s-a scris istoria ultimei sute de ani în România. Cine ajunge în fruntea statului sau a unei organizaţii nu este înnobilat şi începe să împartă favoruri (de fapt, să plătească datorii). Nu. Ar trebui să înceapă să muncească şi să lase în urma lui o ţară sau o organizaţie mai bună decât cea pe care a primit-o. Candidăm ca să avem şansa de a munci pentru ceilalţi, nu pentru avantajul nostru şi pomenile pe care le împărţim la prieteni. Dacă aceste gânduri mă fac sa fiu perceput ca fiind mai încet, cu o viteză în urmă sau indecis, fie, îmi asum toate acestea", a declarat copreşedintele USR PLUS.

CITEȘTE ȘI: Invitații nu au voie cu telefoane și bani la nunta Simonei Halep. Iohannis, așteptat la eveniment

Cioloş şi-a exprimat speranţa ca punţile între echipele din USR "să nu se rupă, aşa cum s-a întâmplat la PNL", dar a menţionat că în acest sens e nevoie să nu se mai gândească în paradigma conform căreia "învingătorul ia totul". El a adăugat că este sătul să vadă "exuberanţa învingătorilor care îi umilesc pe cei învinşi" într-o confruntare politică, dar şi că îi displace "jurământul de răzbunare" al celor învinşi.

"Nu mă joc cu focul şi cred că cea mai mare calitate a unui om politic este să îi îmbrăţişeze pe cei care au pierdut pentru victoria sa, nu să îi scoată din societate sau din organizaţie pe cei care l-au contracandidat", a spus el, citat de Agerpres.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.