Ciolacu și Ponta, atac la cota unică. Timp de 15 ani, PSD nu s-a atins de ea, deși avea majoritate

DE Valentin Mirică | Actualizat: 29.06.2020 - 14:38

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, duminică seara, că PSD va reveni la impozitarea progresivă. Măsura este susținută de aliatul său, Victor Ponta.

SHARE

“ProRomania a anunțat încă de la fondarea sa că susține impozitarea progresivă (...) Salut faptul că acum și PSD, prin vocea lui Marcel Ciolacu , susține această reforma radicală a Sistemului de impozitare propusă de ProRomania / împreună avem șanse mai mari de a impune această schimbare!“, a scris Ponta, pe Facebook. 

Deocamdată, doar PNL, prin Raluca Turcan, a criticat această intenție. “PNL va apăra cu toată forța cota unică de impozitare! Cota unică valorizează munca și sprijină interesele angajaților productivi — cine câștigă mai mult plătește deja la stat mai mult. Din când în când, PSD se mai gândește cum să-i pedepsească și să-i taxeze suplimentar pe românii care muncesc“, a scris Turcan, pe Facebook. 

Dragnea și Vâlcov au menținut cota unică

Cota unică a fost introdusă la 1 ianaurie 2005, de guvernul PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu, susținut la acel moment de PDL și de președintele Traian Băsescu.  În aprilie 2008, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu era felicitat la Bucureşti de preşedintele SUA, George W. Bush, pentru adoptarea acestei măsuri la momentul preluării guvernării, menţionând că intenţionează şi el să aplice un astfel de sistem. 

De atunci, PSD, deși a deținut și majoritatea parlamentară, și Guvernul, nu s-a atins de această măsură.

“Povestea cu cota unică este o poveste de presă, nu e adevărată (…) Nu mărim cota unică“, spunea premierul Victor Ponta, în 2013.

Nici ulterior, după despărțirea de PNL,  guvernul Ponta nu a trecut la impozitarea progresivă sau la majorarea cotei unice de impozitare. “L-am ales pe C. P. Tăriceanu premier cu garanţia că nu va schimba cota unică în 2015. Niciodată“, spunea Ponta în noiembrie 2014, înainte de a pierde alegerile prezidențiale. 

În 2017, Liviu Dragnea vorbea despre introducerea unui impozit pe gospodărie și angajarea a 35.000 de consultanți fiscali care să-i asiste pe contribuabili, dar ulterior a renunțat. Principalul său sfătuitor în chestiuni economice a susținut public cota unică, iar în 2015 arăta că ANAF nu este pregătit să gestioneze un sistem de impozitare progresiv. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -