Ciolacu îl invită și pe Pandele să demisioneze: Aștept acum ca și primarii să facă un pas în spate

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 14.07.2023 - 16:08
Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea, este primarul orașului Vlountari din anul 2000 Foto: Facebook/Florentin Pandele

După demisia voluntară a Gabrielei Firea de la Ministerul Familiei, prim ministrul Marcel Ciolacu l-a invitat, indirect, și pe soțul acesteia, Florentin Pandele să facă același gest.

SHARE

Marcel Ciolacu a salutat demisia "voluntară" a Gabrielei Firea de la Minsterul Familiei, chiar dacă aceasta nu are nicio legătură directă ca ministru cu "azilele groazei".

Premierul a precizat însă că este nevoie de asumare politică și pe linie de aleși locali.

Ciolacu îi invită și pe Florentin Pandele și pe Hubert Thuma să demisioneze

„Lucrurile nu trebuie să se oprească însă aici. Aștept acum ca și primarii, șefii de Consilii Județene, directorii de instituții publice locale sau șefii din poliție care au avut o legătură cu “azilele groazei” să își asume pe deplin responsabilitatea. Toți trebuie să facă un pas în spate”, a afirmat premierul.

Citește și: Gabriela Firea a demisionat din funcţia de ministru al Familiei. Ce a negociat cu Marcel Ciolacu

Chiar dacă indirect, de aceasta declarație sunt vizați soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari și Hubert Thuma, de la PNL, președintele Consiliului Județean Ilfov.

Ambele instituții au încercat să paseze responsabilitatea pentru atrocitățile din "azilele groazei". 

Citește și: Premierul Ciolacu, despre demisia Gabrielei Firea: „Apreciez gestul voluntar”

Primăria Voluntari, Ministerul Muncii (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov, Autoritatea Națională de Plăți și Inspecție Socială, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopții, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități), Ministerul Sănătății (Direcția de Sănătate Publică Ilfov),

Citește și: Marius Budăi, ministrul Muncii, şi-a dat demisia. Totul este după scandalul azilelor din Ilfov

Ministerul Afacerilor Interne (Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență), Ministerul Mediului (Garda de Mediu), precum și alte instituții ale statului au avut pe masă, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, detalii clare despre relele tratamente la care erau supuși beneficiarii dintr-unul dintre cele trei „lagăre” din Ilfov, conform Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

Cum se apără Pandele

Primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a spus că nu știa despre existența unui document care arată că Direcția de Asistență Socială, din subordinea sa, a făcut un control în septembrie 2022 la unul dintre azilele unde au fost găsiți vârstnici supuși unor tratamente inumane. Pandele a susținut că funcționari din primărie au fost instruiți să îi ascundă informațiile. 

Hubert Thuma spune că DGASPC Ilfov nu avea atribuții de control în acele centre

"DGASPC Ilfov nu are atribuții de control, nu poate merge în aceste centre private să le verifice. Nici DGASPC Ilfov, nici Primăria nu poate verifica niște centre private. Ce putem face e să monitorizăm oamenii, dar doar în centrele care sunt în subordinea noastră, le monitorizăm. 

Aceste trei centre sunt private, am avut doar într-unul beneficiari, 16. Puteam să verificăm acolo dacă banii pe care noi îi plătim pentru acești beneficiari sunt folosiți în interesul lor. Prin DGASPC am cerut note justificative cum se cheltuiesc banii, aceste note sunt la contractul pe care-l avem cu ei.

Dar drept de control nu avem. Aparent, totul părea în regulă. Am trimis control și acum două săptămâni acolo, la unul dintre cele trei centre, la centrul Armonia din Afumați. Dacă cei care au mers în control nu și-au făcut datoria vor plăti, dar aici nu pot eu interveni. Trebuie să vedem anchetă parchetului.

Oamenii care veneau în control cu siguranță au văzut bătrânii. DGASPC putea face verificări doar la un singur azil unde erau 16 beneficiari. Ce am văzut în ultimul timp e dezgustător, cum fiecare încearcă să arunce vină pe altcineva. Nu aș fi intervenit dacă nu aș fi văzut că nimeni nu-și asumă.", a declarat Hubert Thuma.


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te