Ciolacu: Ce importante sunt, în confruntările militare moderne, structurile de operaţii speciale!

DE Alexandru Pop | Actualizat: 02.03.2023 - 13:21
Ciolacu: Ce importante sunt, în confruntările militare moderne, structurile de operaţii speciale! - Foto: cdep.ro

Marcel Ciolacu spune, la Operaţii Speciale Tg. Mureş, că zăzboiul sângeros din Ucraina, provocat de agresiunea Rusiei asupra unui stat independent, ne arată importanţa pe care o au, în confruntările militare moderne, structurile de operaţii speciale.

SHARE

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat în cadrul evenimentului organizat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale Târgu Mureş, că ”războiul sângeros din Ucraina, provocat de agresiunea cinică a Rusiei asupra unui stat independent, ne arată importanţa pe care o au, în confruntările militare moderne, structurile de operaţii speciale”.

Marcel Ciolacu despre operaţiile speciale într-un război

”Sunt mândru că România dispune astăzi de unităţi moderne, gata să răspundă rapid şi decisiv la situaţii de criză şi să asigure protecţia cetăţenilor şi a intereselor naţionale”, a mai arătat liderul PSD.

”Sunt onorat să fiu astăzi aici şi să salut momentul apariţiei Forţelor pentru operaţii speciale, care a reprezentat o etapă esenţială în cadrul procesului de modernizare al Armatei României.

Practic, istoria de 20 de ani a acestei unităţi se suprapune cu aderarea României la NATO.

Citeşte şi: Ciolacu: „Limba română ca limbă oficială în Republica Moldova este o normalitate istorică”

În mod firesc, cei care au făcut parte din această structură de top a armatei noastre au fost printre primii capabili să execute misiuni la standardele NATO, în cele mai complicate teatre de luptă ale lumii”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Liderul PSD a arătat că ”faptul că astăzi dispunem de un Comandament integrat al Forţelor pentru Operaţii Speciale este nu doar efectul acestei schimbări structurale de vizune militră, ci şi al efortului considerabil depus în ultimii ani”.

”Este rezultatul managementului resurselor umane, dar şi al atenţiei deosebite în privinţa selecţiei, instruirii şi antrenării multivalente a militarilor de primă calitate.

Citeşte şi: Ciolacu: Austriecii au „miopie” în ceea ce privește aderarea României la Schengen

De asemenea, s-a investit semnificativ în armament şi echipamente adecvate, în modernizarea bazelor de antrenament, precum şi în conceperea doctrinelor, manualelor şi instrucţiunilor specifice forţelor pentru operaţii speciale”, a mai spus Marcel Ciolacu. 

”Ştiu că în forţele noastre de operaţii specile sunt militari de elită, profesionişti cu aptitudini dezvoltate de luptători şi de lideri, majoritatea fiind simultan paraşutişti, scafandri şi alpinişti, capabili să facă faţă oricărei situaţii deosebite.

Sunt mândru că România dispune astăzi de unităţi moderne, gata să răspundă rapid şi decisiv la situaţii de criză şi să asigure protecţia cetăţenilor şi a intereselor naţionale. Şi spun asta mai ales ţinând cont de ceea ce se întâmplă chiar la graniţele noastre.

"Pierderi mari pentru inamic"

Războiul sângeros din Ucraina, provocat de agresiunea cinică a Rusiei asupra unui stat independent, ne arată importanţa pe care o au, în confruntările militare moderne, structurile de operaţii speciale.

Am văzut multe exemple în care asemenea operaţiuni au provocat pierderi mari unui inamic cu efective masive şi putere suplimentară de foc.

Elemente precum surpriza, viteza de acţiune, mobilitatea, flexibilitatea şi înţelegerea mediului de acţiune din toate punctele de vedere au devenit vitale în războiul modern”, a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor. 

Recunoaştere internaţională

Marcel Ciolacu a subliniat că ”a aflat din discuţiile cu lideri politici din ţări membre NATO că toţi cei din forţelor de operaţii speciale române şi-au câştigat într-o perioadă relativ scurtă o recunoaştere internaţională şi un respect cu totul aparte”.

”Aţi luat parte la misiuni cu grad ridicat de pericol, în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Kosovo, în cadrul unor misiuni conduse de NATO sau a altor coaliţii de forţe în Africa, Asia şi Marea Mediterană.

Aliat de nădejde

Vă mulţumesc pentru profesionalismul, curajul şi dârzenia pe care le-aţi probat întotdeauna, pentru modul în care aţi arătat întregii lumi că românii sunt un aliat de nădejde în orice împrejurare!

Tocmai de aceea, în această zi se cuvine să-i cinstim şi pe eroii din forţele de operaţii speciale căzuţi la datorie, ca de altfel şi pe camarazii răniţi în misiuni.

Sacrificul lor ne obligă să facem toate eforturile pentru ca luptătorii acestor unităţi să beneficieze de tehnologia de ultimă oră şi orice alte dotări necesare pentru ca vieţile lor să fie protejate cât mai bine”, a afirmat Ciolacu, în discurs, conform News.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te