Ciolacu "aruncă bomba" în cazul tezaurului dacic furat din Olanda: "A fost scos ilegal din România"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 27.01.2025 - 13:28
Ciolacu "aruncă bomba" în cazul tezaurului dacic furat din Olanda: "A fost scos ilegal din România" - Foto: Profimedia images
Ciolacu "aruncă bomba" în cazul tezaurului dacic furat din Olanda: "A fost scos ilegal din România" - Foto: Profimedia images

Ciolacu aruncă bomba în cazul tezaurului dacic furat din Olanda. Premierul Marcel Ciolacu a confirmat că obiectele dacice din Tezaurul României, inclusiv celebrul Coif de Aur de la Coțofenești, au fost trimise în Olanda fără o Hotărâre de Guvern.

SHARE

Marcel Ciolacu a confirmat că obiectele dacice din Tezaurul României, inclusiv celebrul Coif de Aur de la Coțofenești, au fost trimise în Olanda fără o Hotărâre de Guvern, însă aceasta ar fi o "practică obișnuită" și în cazul altor expoziții internaționale.

Ciolacu "aruncă bomba" în cazul tezaurului dacic furat din Olanda: "A fost scos ilegal din România"

Întrebat despre motivul lipsei unei Hotărâri de Guvern pentru transferul tezaurului în Olanda, premierul Marcel Ciolacu a declarat: "Este adevărat. Vom afla toate detaliile”.

Guvernul a anunțat formarea unei celule de criză pentru investigarea modului în care a fost gestionat transferul și pentru recuperarea pieselor furate. Corpul de Control al Prim-Ministrului va verifica documentația Ministerului Culturii legată de această expoziție.

Jaful a avut loc sâmbătă dimineață, la Muzeul Drents din Assen, în ultimul weekend al expoziției. Hoții au folosit o explozie pentru a sparge vitrinele și au furat Coiful de Aur de la Coțofenești și trei brățări de aur, într-o operațiune ce a durat doar trei minute. În mod surprinzător, deși în muzeu se aflau sute de obiecte din aur, hoții au furat doar colecția românească și apoi s-au făcut nevăzuți într-o mașină furată și cu numere de înmatriculare false pe care ulterior au abandonat-o și incendiat-o sub un viaduct.

„Nu este vorba doar de aur, ci de patrimoniu cultural. Suntem extrem de întristați pentru pierderea bunurilor colegilor noștri din România", a declarat directorul muzeului, Harry Tupan.

Valoarea totală a pieselor furate este estimată la aproape șase milioane de euro, potrivit autorităților. Întreaga colecție de 650 de obiecte dacice expuse în Olanda fusese asigurată cu peste 30 de milioane de euro, conform directorului Muzeului Național de Istorie din România.

Clanul Remmo, principalul suspect

Poliția olandeză, în colaborare cu Poliția Română, investighează jaful și ia în calcul implicarea unor infractori străini. Printre suspecți se află și membri ai clanului Remmo, un grup infracțional de origine libanezo-kurdă, cunoscut pentru jafuri spectaculoase de artă în Germania, inclusiv furtul unei monede de aur de 100 kg de la Muzeul Bode din Berlin.

Până acum, investigațiile poliției olandeze, în colaborare cu autoritățile române, sugerează că jaful ar fi fost țintit special pentru Coiful de Aur, ceea ce indică o planificare minuțioasă.

„Comunicăm permanent între poliția română și cea olandeză, iar echipe de până la 35 de ofițeri lucrează la caz,” a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te