Cine sunt aspiranții pentru fotoliul de la Cotroceni. Lista candidaturilor validate de BEC

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.09.2019 - 10:56
Klaus Iohannis, președintele în funcție, candidează pentru un al doilea mandat. Sursa foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Klaus Iohannis, Dan Barna, Viorica Dăncilă, Theodor Paleologu, Mircea Diaconu, Kelemen Hunor, Alexandru Cumpănașu, Ramona Bruynseels și Cătălin Ivan sunt candidații care s-au înscris în cursa pentru prezidențiale.

SHARE

Până în prezent, candidaturile depuse de Klaus Iohannis, Dan Barna, Viorica Dăncilă, Kelemen Hunor, Mircea Diaconu și Theodor Paleologu au fost validate, iar cele ale lui Viorel Cataramă şi Miron Cozma au fost respinse.

Luni, Biroul Electoral Central (BEC) trebuie să se pronunţe luni în legătură cu candidaturile la Preşedinţie depuse de Ramona Ioana Bruynseels, Alexandru Cumpănaşu şi Cătălin Ivan. 

Termenul limită de depunere a candidaturilor la BEC a expirat duminică, 22 septembrie, la ora 24:00. Potrivit deciziei BEC, s-a constatat că politicienii îndeplinesc toate condițiile necesare înscrierii în cursa pentru Cotroceni. Totodată, aceștia au strâns și minimul de 200.000 de semnături necesare înregistrării.

Iohannis, peste două milioane de semnături. Barna, dublul minimului 

Președintele Klaus Iohannis a depus vineri, la BEC, împreună cu PNL, peste 2.200.000 de semnături necesare înscrierii în cursa pentru un al doilea mandat la Cotroceni. Și prezidențiabilul USR-PLUS Dan Barna și-a depus, vineri, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidențiale. Alianța a strâns aproape 400.000 de semnături.

Sâmbătă, la Biroul Electoral Central, și-a depus candidatura și prezidențiabilul ALDE-Pro România, Mircea Diaconu, care a strâns, potrivit acestuia, peste 400.000 de semnături.

Tot sâmbătă, președintele UDMR Kelemen Hunor și-a depus, sâmbătă, candidatura pentru alegerile prezidențiale. El a venit la sediul Biroului Electoral Central cu o trotinetă electrică. Liderul UDMR a stâns aproape 270.000 de semnături.

Theodor Paleologu și-a depus, joi, candidatura la BEC, pentru prezidențiale. Prezidențiabilul PMP a declarat că a strâns 360.000 de semnături, iar candidatura sa este „o mărturie” și aduce o „responsabilitate enormă” pentru sutele de mii de români pe care îi va reprezenta.

Tot joi și-a depus candidatura la prezidențiale și șefa PSD, premierul Viorica Dăncilă, care a strâns aproape 1.500.000 de semnături.

Candidaturile lui Cumpănașu și Ramonei Bruynseels, candidata lui Voiculescu, au fost validate


Duminică, Alexandru Cumpănașu, care a început să-și construiască imaginea publică după tragedia de la Caracal, și-a depus la BEC candidatura la alegerile prezidențiale. El a reușit să strângă peste 230.000 de semnături.

Tot duminică, și candidata lui Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor, Ramona Bruynseels, și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale, împreună cu peste 280.000 de semnături. La ieșirea din instituție echipa de campanie a lui Bruynseels a dat drumul mai multor porumbei albi, semnificând „o nouă șansă pentru România”.

De asemenea, fostul europarlamentar social-democrat Cătălin Ivan şi-a depus, duminică, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Ivan a precizat că a depus la BEC 235.119 de semnături și că Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională din partea căruia candidează se dorește "o alternativă la actuala clasă politică".

Cătălin Ivan a precizat că va depune la BEC un număr de 235.119 semnături pe care a reuşit să le adune cu ajutorul reprezentanţilor partidului care-l susţine, Alternativa pentru Demnitate Naţională, transmite Agerpres.

Claudiu Crăciun, candidatul partidului Demos la alegerile prezidențiale, a afirmat, duminică, la BEC, că nu a reușit să strângă numărul de semnături necesare validării candidaturii, însă depune cele 13.000 de semnături adunate în semn de respect pentru efortul acordat de întreaga echipă de campanie, scrie Mediafax.

Pandele nu mai candidează ca să nu-i facă rău lui Firea, Cataramă a contestat la CCR decizia prin care BEC i-a respins candidatura

Florentin Pandele a anunțat că, deși a strâns peste 250.000 de semnături, se retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale, scrie Mediafax. El a afirmat că face un pas înapoi pentru a nu îi face rău soției lui, Gabriela Firea, care a revenit la conducerea PSD și se ocupă de campania electorală a partidului.

Viorel Cataramă a contestat la Curtea Constituțională decizia Biroului Electoral Central prin care i-a fost respinsă candidatura la prezidențiale. Cataramă susține că decizia BEC este "profund nelegală" și bazată pe aprecieri subiective:

„Este o decizie profund nelegală și am contestat-o deja la Curtea Constituțională. Este o decizie profund nelegală bazată pe aprecieri subiective și pe acest sistem, oricând, orice semnătură poate fi interpretată, poate fi contestată și oricând se pot lua decizii de eliminare a unui candidat pe criterii subiective care încalcă legea", a declarat, sâmbătă, Viorel Cataramă, pentru Mediafax.

Citește și CCR a admis candidatura lui Viorel Cataramă la prezidențiale

Biroul Electoral Central (BEC) a respins înregistrarea candidaturii lui Miron Cozma la alegerile prezidențiale din noiembrie, potrivit unei decizii publicate duminică pe site-ul instituției. BEC precizează că Miron Cozma și-a depus candidatura vineri, 20 septembrie, aducând un număr de aproape 310.000 de semnături, din care mai bine de 87% s-au dovedit a fi fotocopii.

Nici deputatul PSD Liviu Pleșoianu, cel care anunțase în iulie că va candida ca independent la prezidențiale, nu a strâns numărul de semnături pentru a participa în cursa pentru Cotroceni. El a dat vina pe „anoimi binevoitori” care au vrut să-l „compromită” cu zeci de mii de semnături false. 

În 12 octombrie începe campania electorală. Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie.

Românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te