Chirica stă într-o vilă căreia îi plătește soacra ratele și ar mai avea o vilă cu biserică în curte

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.06.2019 - 17:38
Primarul Chirica de la Iași are sânge/FOTO: reporteris.ro

Ciudățeniile abundă în averea primarului din Iași. În prezent, acesta locuiește într-o vilă cumpărată de la o firmă ce are contracte cu Primăria pe care o conduce. Cea care plătește ratele este soacra sa.

SHARE

UPDATE: Agenția Națională de Integritate a început verificarea averii lui Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, au declarat pentru G4Media.ro surse din instituție. Investigația a început în urma unei autosesizări.

_________

Publicația reporteris.ro, cea care a dezvăluit achiziția de lux a bebelușului lui Chirica, susține că acesta mai are și o vilă de 200.000 de euro pe numele fratelui său. Imobilul este situat în județul Suceava și are biserică privată în curte.

Citește și: Bebelușul de 11 luni al primarului din Iași și-a cumpărat o proprietate imobiliară cu 250.000 de euro

Miros de conflict de interese

De mai mulți ani, Chirica locuiește într-o casă ridicată într-un cartier din Iași de firma de construcții Conest SA – partener tradițional de afaceri al Primăriei. După o perioadă de chirie, părțile au bătut palma pentru achiziția imobilului, în rate, suma lunară fiind, însă, plătită de Maria Popa, soacra primarului, femeie de afaceri în județul Neamț. Aceasta este, în acte, proprietara imobilului. Conform reporteris.ro, Popa achită 20.000 de euro pe an (circa 1.700 de euro pe lună). Anul trecut, firma ei de lactate a avut un profit net de 147.090 de lei. Debitul către Conest va fi stins în noiembrie 2020.

Mercedes de lux

Într-o declarație de miercuri, 12 iunie, acordată portalului hotnews.ro, soacra a fost invocată de Chirica pentru a justifica în context modul în care bebelușul său de 11 luni a cumpărat o proprietate de 250.000 de ero în centrul municipiului Iași: "Noi nu trăim din indemnizația de la Primărie. Soția și mama ei au de 22 de ani o firmă care produce produse lactate, care a ajuns la un profit de două milioane de euro/an."

Ulterior, hotnews.ro au înlocuit "profit" cu "cifră de afaceri", precizând, într-o notă, că a fost o "eroare".

Tot din această firmă provin și banii pentru achiziția unui Mercedes GLE de zeci de mii de euro condus mai ales de soția lui Chirica.

Misteriosul domeniu de la Frasin

Tot reporteris.ro a dezvăluit anul trecut că firma Eurodesign Consulting SRL a lui Ioan, fratele lui Chirica, muncitor la producătorul de medicamente Antibiotice, deține o vilă de lux în comuna suceveană Frasin.

"Mihai Chirica și-a făcut o biserică în curte, de 30 mp, cu o turlă înaltă de 5 metri. (...) un domeniu întins pe 4.251 metri pătrați, cu o vilă de 160 mp utili, patru foișoare, o cramă săpată în deal și-o biserică în spatele curții, la liziera pădurii. Valoare totală estimată: între 200.000 și 250.000 de euro. Bani pe care nu-i poate justifica", au scris jurnaliștii de la această publicație care au vorbit cu Ioan Chirica, iar acesta a afirmat că nu știe nimic de vilă și că nu a fost niciodată acolo.

În cadrul articolului a fost prezentată o fotografie din 2015 cu mașina Skoda de serviciu a lui Mihai Chirica parcată în fața imobilului din județul Suceava.

Ulterior publicării materialului, primarul a negat vehement că imobilul îi aparține și a declarat că aceasta este rezultatul activității profitabile a firmei fratelui. Conform datelor oficiale, însă, societatea avea cifre contabile deloc spectaculoase, ba dimpotrivă:

An       Cifră de afaceri (lei) Profit (lei)

2013   164.283                  34.135 

2014   270.260                  1.492

2015   156.158                  10.376 

2016   157.576                  5.918

2017   188.864                  9.320

2018   163.738                  10.522 

Chirica: "S-au respectat toate prevederile legii"

Situațiile de mai sus completează un tablou din care mai fac parte, printre altele, achiziția de către Chirica, în 2011, a unei alte vile, cu bani donați de la unchiul său – 170.000 de lei (donată de primar, în 2014, fiicelor sale din cea de-a doua căsătorie) și recenta dezvăluire privind cumpărarea unui teren și a unei case cu 250.000 de euro, pe numele băiatului său care, la momentul tranzacției, avea 11 luni și a fost reprezentat la notar de bunică. Această bunică pensionară, care locuiește într-un sat din județul Iași, a fost invocată de primar drept sursă parțială a fondurilor: 100.000 de euro din vânzarea unui teren, la care s-au adăugat banii primiți de același bebeluș la botez – 125.000 de euro, alături de cei de la nuntă – 57.000 de euro.

"Achiziţia terenului despre care se face vorbire s-a făcut respectându-se toate prevederile legii, întregul proces fiind înregistrat notarial şi fiscal", a declarat Chirica, afirmând, pentru Mediafax, că a pus proprietatea pe numele copilului pentru că "Sunt bunuri care nu pot fi atacate când ipotetic ar apărea cazuri de corupţie, de asta am şi ţinut ca dobândirea acestui bun să se facă exact din conţinutul declaraţiei de avere, dar pe de altă parte, aşa cum bine spuneţi, este şi o măsură de a-ţi proteja bunurile pentru că eu pe propria piele am asistat la situaţii în care mi-au fost sechestrate bunuri după care au fost scoase de sub sechestru, de ce să punem şi bunurile familiei într-un pericol atunci când ştim că nu este cazul? Ai cu ce să ţi le iei, ţi le cumperi şi ţi le protejezi utilizând legislaţia românească în vigoare". El are un dosar penal la DNA pentru abuz în serviciu.

După publicarea articolului despre domeniul bebelușului său, Chirica și-a completat declarația de avere și a postat-o pe site-ul Primăriei Iași, menționând și imobilul buclucaș.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te