De ce vrea Rusia să acuze România de conspirație în scandalul inventat al icoanelor cu explozibil

DE Valeria Cupă | Actualizat: 03.04.2024 - 17:45
Rusia spune că a găsit icoane cu explozibil care veneau din România Foto: TASS

Scandalul icoanelor cu explozibil care au ajuns la Moscova după ce ar fi trecut prin România ar putea avea la bază dorința Rusiei de a arăta că și țara noastră dorește să o distrugă. Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat pentru Newsweek România cum stau lucrurile.

SHARE

Un transport de icoane cu explozibil care ar fi trecut prin mai multe țări și care avea ca destinație Moscova, ar fi fost interceptat de autoritățile ruse. 

Potrivit presei din această țară, încărcătura a fost ridicată chiar din România. Toată această „construcție” și faptul că Rusia jură răzbunare ne duce cu gânduri la un pretext pentru ca Rusia să declanșeze poate chiar operațiuni militare. 

Cu toate acestea, Rusia nu ar vea cum să atace România deoarece ar ataca de fapt NATO. 

Ce urmărește Rusia în scandalul icoanelor cu explozibil. ”Vor să acuze România de conspirație”

Newsweek România a cerut părerea politologului Cristian Pîrvulescu în legătură cu această situație. Experul a explicat că ar putea fi o strategie a Rusiei de a acuza țara noastră de o așa - zisă conspirație împortiva sa. 

Conform expertului, ar fi trei ipoteze în acest scandal. 

Iată care sunt acestea, în ordinea credibilității:

”Prima ipoteză este că e o contrafacere rusească, în condițiile în care încercă să-i acuze pe ucrainieni de atacul terorist din sala de spectacole de la Moscova. Și atunci încearcă să aducă câte mai multe elemente pentru a face cât mai acceptabilă această acuzație.

A doua ipoteză - este vorba despre o captură autentică care venea din Ucraina. 

A treia ipoteză ar putea să fie vorba și de o implicare a unor grupuri din România. Ceea ce însă cred că este mai puțin adevărat, pentru că România este foarte prudentă.  Încep cu ultima. Erori se pot face. Dar este o eroare flagrantă și faptul că puteau să fie detectate. Era cât se poate de simplu, pentru că există o suspiciune maladivă a rușilor în ceea ce privește România”, a explicat Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu- politolog

Citește și: VIDEO O fabrică de drone din Rusia, aflată la peste 1.200 km de front, distrusă de dronele ucrainene

Expertul a reamintit că România a devenit ținta atacurilor rusești, cel puțin din momentul în care s-a anunțat că baza de la Kogălniceanu devine una dintre cele mai importante baze aeriene ale NATO în zonă.​​​

”​​​​ Oricum, obsesia anti-românească funcționa din 2008, dar acum a atins paroxismul. Și în contextul acesta sunt tentat să cred că prima dintre variante, probabil cea mai probabilă, și că este o invenție de la un capăt la altul. Adică nici ucrainenii și cu atât mai puțin românii nu sunt implicați în acest așa-zis comerț cu icoane explozive.

Ei vor să acuze România nu neglijența autorităților române. Vor să acuze România că a participat la această ”afacere” alături de Ucraina. 

Vor să implice câte mai multe țări din NATO în așa-zisa conspirație împotriva Rusiei și trebuie să o facă credibilă. Și atunci elemente de genul acesta fac parte din jocuri de credibilizare a acuzațiilor împotriva Ucrainei și a țărilor NATO.

Nu uitați că  pentru ruși Ucraina este un proxim război NATO împotriva Rusiei, prin care NATO, Statele Unite și România, evident, încearcă să pună Rusia într -o situație dificilă sau chiar să distrugă.

Deci acesta este motivul pentru care să aibă nevoie de genul ăsta au nevoie, pentru că au rolul de a credibiliza informația centrală, și anume că Rusia este sub atac și, în subsidiar, că Ucraina și NATO sunt în spatele atentatului terorist de la Moscova”,a  spus Cristian Pîrvulescu.

Cât de real este pericolul unui atac militar din partea Rusiei?

Referitor la o consecință militară din partea Rusiei în acest scandal, Cristian Pîrvulescu a spus că acesta nu poate avea loc în contextul actual însă ”atacul supra României există. El ține de războiul hibrid, el are loc permanent, el pleacă de la faliile pe care rușiile l-au înregistrat în societatea românească și le vedem adică vorba despre teoriile conspirației și așa mai departe”.

Dacă ar ataca militar, ar fi vorba despre un atac asupra unei țări NATO. Dincolo de faptul că România ar avea cu ce să riposteze, pentru că avem armament, trupe, ar fi o declanșare  automată a Articolului 5. Pentru că Antony Blinken a spus într-un interviu care a apărut ieri în presa franceză la un post de televiziune de știri , că din punctul de vedere al administrației Biden, articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord se aplică automat, adică nu există negociere.

 Se aplică automat în momentul în care în momentul în care se consideră că o țară a fost atacată .  Dacă va veni Trump la putere, va fi mai complicat. Dar în momentul de față e așa și Rusia nu are nevoie de complicații. Rusia nu stă deloc bine încât să-și permită să atragă NATO într-o confruntare, pentru că diferența de calibru este de 1:33. Adică NATO înseamnă de 33 de ori mai multă forță militară decât Rusia”, a spus politologul. 

Însă mai rămâne un pericol.

”Este o singură excepție. Este vorba de zona nucleară unde Rusia  are superioritate. Iar escaladarea la care asistăm vizează creșterea  gradului de amenințare nucleară. Eu sunt unul dintre cei care cred că atentatele de la Moscova au fost menite să creeze condiții pentru justificarea unui atac nuclear practic asupra Ucrainei .

Însă cei care împiedică pe ruși să folosească bomba atomică sunt chinezii. Ei nu au nevoie de o escaladare și au în continuare suficient de multă autoritate încât să-i împiedice pe ruși să facă acest lucru. Dar nu sunt convins că Putin este direct implicat în ceea ce cred că a fost un atentat terorist controlat sau dirijat de forte de securitate rusești.

Cred că unii dintre cei din jurul lui Putin sunt cei care vor să pună în situația e a utiliza bomba nucleară. Cred că există, ca în toate staff-urile militare și unii care vor să folosească neapărat toate resursele”, a mai explicat Cristian Pîrvulescu. 

Scandalul icoanelor cu explozibil 

 Conform presei rusești, nu mai puțin de 27 de dispozitive explozive improvizate gata de utilizare, deghizate în icoane, 70 kg de explozibil plastic de mare putere fabricat în fabrică, 91 de detonatoare electrice și componente pentru un lansator de rachete RPG-7 au fost confiscate dintr-un transport de marfă originar din Ucraina, care a trecut prin România, Ungaria, Slovacia, Slovacia, Polonia, Lituania și Letonia în drum spre Rusia.

Fără a dezvălui identitățile sau rolurile lor specifice, FSB a promis că toți autorii și complicii la această infracțiune, inclusiv cetățenii străini, vor fi declarați urmăriți și vor fi urmăriți în mod viguros în conformitate cu legislația rusă. 

Între timp, șoferul autovehiculului inspectat a declarat că pe conosamentul pentru transport figura o adresă finală de livrare la Moscova.

 "Când am ajuns în <...> România pentru încărcare, la depozit m-am uitat la încărcătură. Era compusă din ustensile liturgice și icoane

 Apoi m-am îndreptat spre Rusia, spre Moscova, unde urma să fie descărcată încărcătura", a declarat el într-o înregistrare video publicată de FSB. Citește mai multe AICI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te