Ce a plănuit PSD luni seara ca să blocheze Guvernul Orban

DE Octavia Constantinescu | 28.10.2019 - 22:42

Social democrații au discutat luni, în ședința grupului parlamentar, strategia prin care vor să îi încurce pe liberali să își învestească Guvernul, transmite Digi24, conform unor surse.

SHARE

La audierile care vor avea loc marți și miercuri parlamentarii PSD vor face tot posbilul să respingă la vot măcar un ministru propus în Guvernul Orban: „Să arătăm că suntem puternici și avem majoritate”, au susținut parlamentarii partidului în ședința de grup, conform unor surse.

Printre cei vizați la audierile din comisie se numără ministrul propus pentru Finanțe, Florin Cîțu și ministrul propus pentru portofoliul de la Sănătate, Victor Costache.

„Facem gălăgie la cel de la Sănătate că are probleme cu justiția”, li s-a transmis parlamentarilor PSD, în ședința de luni.

Doi miniștri propuși de Ludovic Orban vor fi acceptați de PSD, este vorba de ministrul propus pentru Externe, Bogdan Aurescu și de propunerea pentru Ministerul Apărării, Nicolae Ciucă. Aceștia vor trece fără probleme de audierile din comisie pentru că „sunt profesionisti si nu ne putem lega de ei”.

La ceilalți miniștri care vor fi audiați marți și miercuri, social democrații se vor abține la vot, susțin aceleași surse.

Conform calculelor pe care le-au făcut social democrații, Ludovic Orban nu va strânge 233 de parlamentari pentru a asigura cvorumul ca să fie votat Guvernul.

Surse din Pro România susțin că deja la nivelul grupului parlamentar s-a luat decizia ca parlamentarii lui Victor Ponta să nu participe la vot, motiv pentru care sunt șanse mari să nu fie întrunit cvorumul de ședință.

„Dacă nu venim noi și parlamentarii lui Ponta nu se face cvorum. Se amână ședință după primul tur al alegerilor prezidențiale. Și dacă vrem, putem să o ținem așa la nesfârșit. La ședința de plen pentru învestirea Guvernului nu venim. Nu e cvorum și Guvernul nici nu e respins, nici nu e aprobat”, au declarat surse din PSD pentru Digi24.ro.

O astfel de strategie o asigură pe Viorica Dăncilă că va rămâne la Palatul Victoria până după alegerile prezidențiale, deși actualul Guvern interimar nu poate emite proiecte de lege și astfel nu poate fi construit prin proiect de lege nici bugetul pentru anul 2020.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.