CCR explică de ce dezbate conflictul dintre Guvern și Parlament după congresul PNL

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 17.09.2021 - 22:19
CCR explică de ce dezbate conflictul dintre Guvern și Parlament după congresul PNL. Foto Inquam Photos/George Călin

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 28 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR, a precizat, joi, CCR.

SHARE

Curtea Constituţională a României (CCR) a anunțat că va discuta abia pe 29 septembrie sesizarea privind existenţa unui conflict juridic dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR.

PNL și PSD au votat, la inițiativa UDMR, ca moțiunea de cenzură să fie dezbătută și votată în plen abia după ce se pronunță judecătorii constituționali. Dacă documentul este adoptat, Florin Cîțu pierde funcția de prim ministru. 

Data stabilită de CCR pentru tranșarea conflictului dintre Executiv și Legislativ este după congresul PNL, care are loc pe 25 septembrie și în care se votează noul președinte al liberalilor. 

Citește și: Cât a durat valul patru al pandemiei: Grecia- 62 de zile, Italia – 60, Franța – 48, Spania - 31

Curtea Constituțională a explicat, într-un comunicat de presă, de ce a programat ședința pe 29 septembrie. 

„În data de 8 septembrie 2021, prim-ministrul României a transmis Curții Constituționale cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte. Sesizarea constituie obiectul Dosarului nr.2764E/2021. Termenul stabilit pentru comunicarea punctelor de vedere ale părților aflate în conflict a fost stabilit pentru data de 15 septembrie 2021, iar termenul de judecată a fost ulterior stabilit pentru data de 28 septembrie 2021.

În data de 15 septembrie 2021, președintele Senatului a transmis Curții Constituționale cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și prim-ministrul României, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte. Sesizarea constituie obiectul Dosarului nr.2799E/2021.

Citește și: Milionarul care a fost jefuit, băgat în portbagaj și lăsat gol în pădure de frații Cămătaru, urmărit

Termenul stabilit pentru comunicarea punctelor de vedere ale părților aflate în conflict a fost stabilit pentru data de 29 septembrie 2021.

Termenul de judecată urmează să fie stabilit ulterior,  în conformitate cu art.35 alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, respectiv „la data primirii ultimului punct de vedere, dar nu mai târziu de 20 de zile de la primirea cererii, preşedintele Curţii Constituţionale stabileşte termenul pentru şedinţa de judecată şi citează părţile implicate în conflict.” Așadar, procedura de stabilire a datei pentru termenul de judecată are loc în intervalul a cel mult 20 de zile de la înregistrarea cererii, însă data efectivă a termenului de judecată, pentru care părțile aflate în conflict sunt invitate la sediu Curții Constituționale, va fi, evident, ulterioară celei în care acesta este stabilit de președintele Curții”, a comunicat CCR. 

 

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.