Cariera lui Ciolacu, povestită de el însuși. Ce experiență a acumulat în 35 de ani de administrație. Premierul Marcel Ciolacu este în prezent unul dintre cei mai cunoscuți politicieni din România, fiind cotat cu șanse mari la alegerile prezidențiale.
Cum a ajuns în această poziție?
Cariera lui Ciolacu, povestită de el însuși. Ce experiență a acumulat în 35 de ani de administrație
La scurt timp după evenimentele din decembrie 1989, Ciolacu s-a înscris în Frontul Salvării Naționale, formațiune care mai târziu avea să devină Partidul Social Democrat (PSD).
„După Revoluție, am intrat în politică. Am urcat treptat, nu am sărit nicio etapă”, spune actualul premier despre începuturile sale politice.
Ciolacu mărturisește ce l-a motivat să intre în politică de tânăr: „Eram mai mulți, prieteni, și am decis să ne înscriem. Știți cum e în tinerețe: vrei să schimbi lumea!
Citeşte şi: Premierul Ciolacu: ”Digitalizarea înseamnă o reformă autentică pentru administrație. Construim...”
Cu toții, ne doream o altă Românie. O Românie fără comunism, o Românie Occidentală ! Eram un copil când am intrat în politică”.
În cei 35 de ani de carieră, liderul PSD admite că România a evoluat. „Privind peste ani, da, România s-a schimbat enorm… mai sunt însă multe de făcut ! De aceea, zi de zi încerc să mai schimb ceva în bine.
Nu e zi în care să nu mă gândesc la idealurile și speranțele pe care le aveam atunci, când am pus piciorul prima dată în sediul partidului de la Buzău”, spune Ciolacu.
O carieră politică de aproape 35 de ani, construită pas cu pas
Actualul lider PSD a activat multă vreme la Buzău, fiind mai întâi lider în organizația de tineret, apoi șef al organizației municipale și în cele din urmă președinte al organizației județene a partidului.
În paralel, a ocupat și funcții administrative la nivel local: prefect, consilier local, viceprimar.
„Întâi la Organizația de tineret, apoi la organizația municipală și, în final, la cea județeană. Nu am sărit etape. Am urcat treaptă cu treaptă. Și abia la 10 ani după ce am intrat în partid am devenit consilier local.
Citeşte şi: Barometrul vizibilităţii Guvernului Ciolacu: Premierul, în pole, detașat, 4 miniștri „invizibili”
Nu m-a pus tata pe funcție, nici altcineva, ci am muncit ca să ajung acolo. 10 ani!”, spunea Ciolacu în 2023.
Ales parlamentar de Buzău în 2012, a devenit apoi președinte al Camerei Deputaților și, de anul trecut, prim ministru.
Întrebat cum și-ar descrie evoluția politică, liderul PSD răspunde: „Apoi, în următorii ani, consilier județean, prefect interimar, viceprimar, deputat, viceprim-ministru și acum prim-ministru..
Nimic spectaculos ! Ci pur și simplu un parcurs normal, am urcat treaptă cu treaptă.”
Provocări
Ciolacu spune că una dintre cele mari provocări din cariera sa politică a venit în 2019, când a fost ales președinte în fruntea PSD.
Partidul trecea printr-o serie de crize interne, iar noul lider și-a asumat mandatul de a-l reforma.
„Am spus că viziunea mea despre politică e cu totul alta decât fusese până atunci. Iar NOUL PSD arată că mi-am ținut promisiunea. Avem foarte mulți tineri promovați și care au confirmat prin vot.”
Ciolacu spune că nu și-a dorit funcția de prim ministru, dar a folosit oportunitatea pentru a implementa cât mai rapid măsurile sociale din programul cu care PSD s-a prezentat în fața electoratului, măsuri menite să îmbunătățească nivelul de trai al românilor, cum ar fi creșterea pensiilor și a salariului minim, dar și asigurarea unei creșteri sustenabile a economiei României.
Groaznic de greu
„Nu mi-am dorit niciodată să fiu prim-ministru, acest lucru a venit de la sine într-o anumită conjunctură politică. Și pentru mine este o provocare imensă zi de zi.
Nimic nu te pregătește pentru această funcție. Doar când ajungi la Palatul Victoria te copleșește responsabilitatea. A fost groaznic de greu în primele zile, erau atât de multe lucruri de făcut, îmi doream ca ziua să aibă 48 de ore.
Apoi, m-am obișnuit. Norocul meu e că sunt o persoană riguroasă, extrem de organizată și așa le pot gestiona pe toate. Sau măcar încerc…
Ați văzut că sunt și o persoană norocoasă… de când am devenit premier am avut crize cât pentru 10 mandate ! Războiul din Ucraina, cu toate implicațiile sale.
Azilele groazei, în care nimeni până acum nu a făcut nimic. Crevedia. Au fost momente grele, mai ales că era vorba de viața oamenilor”, a mai declarat Ciolacu.