Calculele liberalilor, confirmate: România a depășit pragul de 95% absorbție a fondurilor europene. Liberalii au susținut, prin vocea președintelui Nicolae Ciucă, faptul că România va reuși atragerea celei mai mari sume din banii europeni, în perioada mandatului acestuia de premier. Calculele au fost confirmate de informațiile transmise, vineri, de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Calculele liberalilor, confirmate: România a depășit pragul de 95% absorbție a fondurilor europene
Atragerea fondurilor europene a fost un obiectiv principal în mandatul lui Ciucă la Palatul Victoria, derulat în perioada 25 noiembrie 2021 - 12 iunie 2023.
Liberalii au susținut, prin vocea președintelui Nicolae Ciucă, faptul că România va reuși atragerea celei mai mari sume din banii europeni, în timpul acelei guvernări.
În luna ianuarie a anului trecut, când încă ocupa fotoliul de premier, Nicolae Ciucă afirma că, pentru 2023, România va atrage un procent record al gradului de absorbție a banilor europeni.
Citește și: MIPE: Suma totală primită de România de la UE de la momentul aderării se ridică la 56 miliarde €
„Astfel, la sfârșitul acestui an, putem atinge un grad de absorbție de aproximativ 95%, rată care va fi un procent-record pentru România”, spunea Ciucă, la acel moment.
El a reluat această idee și la începutul lui februarie 2024, când a declarat că guvernul pe care l-a condus a reușit cea mai mare absorbţie de fonduri europene din istoria noastră.
„Am reuşit cea mai mare absorbţie de fonduri europene din istoria noastră. (...) Putem să vorbim astăzi, pentru prima dată, la finalul unui cadru financiar multianual, de o absorbţie de peste 90% de fonduri europene”, a afirmat, la acel moment, președintele PNL și al Senatului.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin vocea ministrului de resort, Adrian Câciu, a confirmat, vineri, faptul că România a depășit pragul de 95%.
Nicolae Ciucă, președintele PNL și fost prim-ministru - Foto: INQUAM Photos/Saul Pop
Conform instituției, pentru exercitiul financiar 2014-2020, țara noastră a ajuns la un procent de 96%. Astfel, România a primit peste 23 miliarde euro din sumele solicitate Comisiei Europene.
Citește și: Ciucă, despre legea care pregăteşte populaţia pentru război: „Trebuie primenită”
„România a ajuns pe locul 2 în Uniunea Europeană din perspectiva valorii nominale a absorbției de fonduri europene pe programele din Politica de Coeziune 2014-2020.
La acest moment, România a primit peste 23,112 miliarde euro din sumele solicitate Comisiei Europene pentru exercitiul financiar 2014-2020, ajungând la un procent de 96%”,a transmis Câciu într-o postare pe Facebook.
De asemenea, conform ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, în prezent sunt transmise spre rambursare Comisiei Europene declarații de cheltuieli de încă aproximativ 600 milioane euro.
În plus, pentru luna martie se estimează transmiterea de declarații de cheltuieli de încă 600 milioane euro.