Băsescu ar putea rămâne fără privilegiile acordate foștilor șefi de stat

DE Valentin Mirică | Actualizat: 17.06.2021 - 12:04
Foto: Facebook

Traian Băsescu ar putea rămâne fără privilegiile acordate foștilor șefi de stat: un proiect de lege aflat la Camera Deputaților prevede că turnătorii și securiștii nu mai beneficiază de avantajele oferite prin legea 406/2001.

SHARE

Proiectul a fost inițiat de două controversate deputate PSD, Steluța Cataniciu și Grațiela Gavrilescu. 

El prevede că “nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia”.

CITEȘTE ȘI: Renate Weber, 2.500 euro salariu ca Avocat al Poporului și 3.000 euro/lună pensie de europarlamentar

Deputatul USRPLUS Cătălin Teniță a încercat să-l lase și pe Ion Iliescu fără avantajele oferite de legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de preşedinte al României, dar amendamentul său a fost respins de comisia juridică. 

Teniță propunea ca aceste privilegii să fie tăiate și celor care au ocupat “o funcție de conducere în aparatul central de stat al Republicii Populare România sau al Republicii Socialiste România sau al Partidului Comunist Român în perioada 1948-1989“. 

Proiectul așteaptă acum votul plenului Camerei Deputaților, care este cameră decizională.

În septembrie 2019, Curtea de Apel București, instanță de fond, a admis acțiunea CNSAS și a decis că fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea. Băsescu a făcut recurs la Secția de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a stabilit pentru 5 noiembrie 2021 începerea judecării acestui recurs.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Interlopul Rechinu, transferat la închisoarea de maximă siguranță din care a evadat El Chapo

Persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază pe durata vieții de următoarele drepturi: a) folosință gratuită a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședința, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar; b) o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu; c) pază și protecție, precum și folosință gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.