Barometrul de securitate: 32,5% dintre români refuză ferm să se vaccineze

DE Mircea Marian | Actualizat: 30.04.2021 - 10:42
Foto: Inquam/ Octav Ganea

Laboratorul pentru analiza războiului informațional și comunicare strategică, LARICS, din cadrul Academiei Române, a publicat un sondaj în care se arată că aproape o treime din români refuză să se vaccineze.

SHARE

Potrivit sondajului, 40,1% dintre români spun că s-au vaccinat sau se vor vaccina. Puțin peste 27% se mai gândesc dacă se vaccinează în perioada următoare și 32,5% declară că se opun vaccinării.

Această ultimă cifră a mai crescut puțin față de începutul anului, probabil și pe fondul discuțiilor publice privind efectele secundare ale anumitor tipuri de vaccin.

Citiți și: Preot ortodox: Cel care nu crede în virus seamănă cu cel care nu crede în Dumnezeu

Sondajul mai arată că 27% dintre români cred că vaccinarea este singura cale prin care putem scăpa de Covid19, iar 19. 51% cred că ar trebui căutate și alte metode, în timp ce aproape 20% spun că nu prea sunt de acord în general cu acest tip de vaccinare.

În ceea ce privește chestiunile de securitate națională și globală, 43% dintre români cred că țara noastră este mai în siguranță decât oricând în istorie după aderarea la NATO. 37% consideră că maximul de siguranță a fost atins în perioada războiului rece.

În condiții obișnuite, românii tind să recomande țării noastre o poziție precaută în relațiile internaționale: 36,6% cred că trebuie să fim la fel de apropiați de UE ca și de SUA; 31,1% cred că alianța cu UE și SUA trebuie să nu ne ducă la neînțelegeri cu alte state. 23,6% sunt proeuropeni fermi, 6,9% sunt proamericani fermi.

NATO (66,3%) și SUA (36,9%) sunt văzute ca principalele ajutoare posibile ale României în cazul în care am fi victima unei agresiuni armate. Cei mai mulți români (73,3%) iau în calcul însă ipoteza că nu ne-ar ajuta nimeni. De reținut că întrebarea avea răspunsuri multiple, deci totalul procentelor depășește 100%.

Citiți și: Dragnea nu „a dat dovezi temeinice de îndreptare”, așa că nu a fost eliberat

Datele sondajului de opinie au fost culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021. 

Volumul eșantionului a fost de 1000 persoane și este reprezentativ pentru populația României, neinstituționalizată, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ±3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat telefonic.

Puteți citi aici întregul sondaj: Barometrul de Securitate a României, ediția aprilie 2021

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.