AUR are și un Senat, la fel ca Mișcarea Legionară

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 08.12.2020 - 13:40
Claudiu Richard Târziu și George Simion, șefii AUR. Sursa foto: Captură video Facebook

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are mai multe foruri de conducere, între care și un Senat, la fel ca și Mișcarea Legionară.

SHARE

Senatul legionar a fost înființat la inițiativa lui Corneliu Zelea Codreanu în 1929 și era definit ca „un for condus de oameni de peste 50 de ani, intelectuali, țărani sau muncitori, care au trăit  viață de mare corectitudine, au dat dovadă de credință în viitorul legionar și de înțelepciune”.

Senatul AUR este condus de Sorin Lavric, scriitor și filosof, cunoscut în spațiul public pentru numeroase declarații controversate. Ca fapt divers, Sorin Lavric a candidat la Neamț, la fel ca și CZ Codreanu în anii ’30.

Politologul Vladimir Tismăneanu a arătat, pe contul său de Facebook, că singura formațiune politică ce a mai avut un Senat a fost Mișcarea pentru România a lui Marian Munteanu (1993-1995). Senatul Mișcării pentru România era condus de Ilie Bădescu, dughinist și membru corespondent al Academiei Române.

De asemenea, celălalt co-președinte al AUR, Claudiu Richard Târziu, are simpatii legionare și îi ia apărarea lui Corneliu Zelea Codreanu în mai multe articole publicate pe blogul său, rostonline.ro.

Un exemplu: „Mişcarea Legionară nu a fost o organizaţie criminală, iar dacă unii legionari au comis păcatul uciderii, au plătit şi ei şi încă două generaţii de legionari după ei. Ca să fim cinstiţi, au fost singurii care şi-au asumat faptele şi şi-au răscumpărat vina prin suferinţă şi moarte. Liberalii, ţărăniştii şi guvernul Antonescu n-au fost condamnaţi de istorie şi n-au plătit pentru miile de români (legionari, dar şi neafiliaţi politic) pe care i-au închis pe nedrept şi pentru sutele de români (legionari, dar nu numai) pe care i-au ucis fără judecată. De ce, aşa stînd lucrurile, PNL şi PNŢ trec drept partide onorabile, iar ML este taxată drept «aberaţie politică»? E adevărat că legionarii şi-a făcut dreptate singuri (şi nu trebuia), omorîndu-i pe Gh. Duca şi pe Armand Călinescu, dar numai după ce aceştia au închis şi ucis nenumăraţi legionari nevinovaţi (inclusiv pe fondatorul şi liderul ML, C. Z. Codreanu), utilizînd aparatul de represiune al statului. Judecînd, prin prisma documentelor, istoria interbelică, vom vedea că Mişcarea Legionară, dacă nu e mai bună, nu e deloc mai rea decît celelalte formaţiuni politice ale epocii.”

 

AUR și-a prezentat structura organizatorică pe site, menționând:

- Președinția AUR, cu cei doi co-președinți, George Simion și Claudiu Târziu, și cu președintele Senatului – Sorin Lavric.

- Biroul Național de Conducere, din care fac parte cei trei și secretarul general Cristian David, apoi vicepreședinții – 11.

- Senatul AUR, format din:

„Sorin Lavric (n. 1967), scriitor, filosof, publicist, profesor universitar – președinte al Senatului A.U.R.

Magda Ursache (n. 1943), scriitoare, autoare a peste zece volume: romane, publicistică, ediții critice

Ion Papuc (n. 1943), scriitor și filosof, traducător și fost editor, care a ucenicit pe lînga Țutea și Noica

Horea Paștina (n. 1946), pictor, profesor universitar, co-fondator al grupului ”Prolog” 

Costion Nicolescu (n. 1946), etnolog, doctor în teologie, publicist prolific, autor a numeroase cărți, fost director al MTR

Adrian Dinu Rachieru (n. 1949), doctor în Sociologie la Universitatea din București, profesor universitar, fost rector al Universității "Tibiscus" din Timișoara

Nicolae Colțoiu (n. 1950), medic, unul dintre liderii mișcării pro-life din România

Gellu Dorian (n. 1953), poet, romancier, redactorul-șef al revistei de cultură "Hyperion", inițiatorul Premiului Național Mihai Eminescu din Botoșani, ajuns la ediția a 29-a.

Dan Stanca (n. 1956), romancier, jurnalist, fost editor al suplimentului de dreapta ”Aldine” al ziarului ”România libera”

Mihail Șleahtițchi (n. 1956), psiholog, profesor universitar, fost deputat, fost ministru al Educatiei in R. Moldova, fost consilier al președintelui RM. 

Andrei Dîrlău (n. 1956), scriitor, doctor în teologie – istoria religiilor (cu teza Religiile Chinei şi creştinismul), cercetător, traducător. Stagii de lucru şi cercetare în China, Germania, Italia, Spania, Belgia, Malta, periplu spiritual în Tibet.”

Citește și: Nr. 2 al AUR la Senat pe București, sursa „Marius” a Securității: Nu am făcut pe nimeni să sufere

Simion: „Mă vor face extremist pentru că sunt patriot”

Într-o declarație pentru Newsweek România, George Simion, unul din șefii AUR, a fost evaziv vizavi de inspirația legionară din partidul său, menționând că are formație de istoric și „pot analiza anumite lucruri din punct de vedere istoric, cu bune și cu rele, „mă vor face extremist pentru că sunt patriot și îmi iubesc țara”.

„Claudiu Târziu este un jurnalist apreciat de cei cu care a lucrat. Este un om care are condei. A făcut o revistă și o editură excelente. A scris despre părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, a scris despre Radu Gyr, despre Mircea Vulcănescu.

Dacă te dezici de Iustin Pârvu și ți-e teamă că a avut unele opinii... Și Emil Cioran a avut unele opinii legionare și este foarte apreciat în Paris. Suntem pentru libertatea de expresie, suntem pentru libertatea omului de a discerne cu mintea lui e ce bine și ce e rău. Nu putem ajunge la o uniformizare a opiniilor. E românul lui George Orwell, 1984, conceptul crimgândit. Suntem acuzați pentru ce gândim.

Eu am, prin prisma masteratului pe care l-am făcut la Alexandru Ioan Cuza din Iași, și o formație apropiată de cea a unui istoric. Pot analiza din punct de vedere istoric anumite lucruri, cu bune și rele. Personalitatea lui Corneliu Zelea Codreanu, personalitatea lui Horațiu Sima, personalitatea mareșalului Ion Antonescu, cu bune și rele.

Dar eu acum sunt un lider politic care conduce o mișcare înființată pe 1 decembrie 2019, lămurită doctrinar, și nu e rolul meu să mă exprim asupra unor personalități din istoria noastră recentă. Rolul meu este să mă gândesc la viitorul acestei națiuni și să-i asigur dăinuirea. Mă vor face extremist pentru că sunt patriot și îmi iubesc țara. O să fac totul pentru ca poporul meu să aibă bunăstare și viitor.  Pentru faptele mele vreau să fiu judecat”, a declarat Simion, pentru Newsweek România. 

Citește și: VIDEO Simion (AUR) despre legionari și Antonescu: Nu e rolul meu să mă exprim. Au și bune și rele

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te