Au început alegerile interne în PNL. Suceava contează mai mult decât București

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 02.07.2021 - 11:59
Au început alegerile interne în PNL. Suceava contează mai mult decât București. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Alegerile interne din PNL au început pe 1 iulie și se termină pe 10 august, Competiția este importantă pentru că în această perioadă se definitează taberele pentru cei doi candidați la președinția liberalilor, Ludovic Orban și Florin Cîțu.

SHARE

Desemnarea președinților de filială este importantă pentru lupta internă din PNL, căci în funcție de cine câștigă alegerile la nivel local depinde cursa pentru președinția liberalilor, în care s-au înscris actualul premier Florin Cîțu și actualul președinte al Camerei Deputaților Ludovic Orban. 

Președintele PNL va fi desemnat la congresul partidului din 25 septembrie. Fiecare filială va avea un număr de delegați, care vor vota pentru unul dintre cei doi candidați. De obicei, delegații votează în funcție de cum primesc mandat de la conducerea filialelor din care fac parte. 

De aceea, alegerile interne din perioada 1 iulie - 10 august sunt importante pentru liberali, pentru că fiecare tabără se luptă să obțină cât mai multe filiale. 

Dar, și mai relevant, ponderea fiecărei filiale la viitorul congres nu depinde de criterii geografice sau demografice, ci de rezultatele avute la alegerile locale și parlamentare de anul trecut. 

În aceste condiții, Bucureștiul, de exemplu, are o pondere mai mică decât Suceava. 

 

Suceava, mai tare ca sectoarele Bucureștiului

Desfășurarea Congresului PNL va avea loc cu participarea a 5.000 de delegați. Consiliul Național al PNL a hotărât că numărul de delegați aferenți fiecărei filiale se decide în funcție de „media dintre rezultatul procentual al organizațiilor la alegerile locale și parlamentare (50%) și media rezultatului ca număr de voturi al organizațiilor la alegerile locale și parlamentare (50%) din anul 2020”.

Prin urmare, Sectorul 1, de exemplu, va avea la congresul liberalilor 56 de delegați, 52 de delegați vor reprezenta Sectorul 4, iar Sectorul 5 va putea trimite doar 49. 

Prin comparație, doar Suceava va avea 127 de delegați. 

Aceasta, deoarece filialele din București au avut rezultate slabe la alegerile de anul trecut.  

 

Gheorghe Flutur, candidat unic

Alegerile pentru conducerea organizației județene Suceava au fost tranșate deja, câștigător fiind tot Gheorghe Flutur, care este și actualul președinte al Consiliului Județean. 

Gheorghe Flutur, care a anunțat că îl va susține pe Florin Cîțu în cursa pentru președinția PNL, a candidat singur. 

Alegerile interne s-au încheiat și la Sectorul 1, unde a câștigat detașat deputatul Sebastian Burduja. Acesta nu a anunțat încă public pe cine susține dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban.

Vineri au loc alegeri la nivel local în Galaţi, Vaslui şi Sectorul 5. Cea mai disputată confruntarea este cea de la Vaslui, unde pentru şefie se luptă Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii şi lider al PNL Vaslui, şi consilierul judeţean Marius Arcăleanu, potrivit Adevărul.

La alegerile locale de anul trecut, Arcăleanu a fost aproape să producă o surpriză, după ce a pierdut la doar 3.000 de voturi distanţă alegerile pentru şefia CJ Vaslui, în faţa lui Dumitru Buzatu, cel mai longeviv baron PSD din Moldova.

Sâmbătă vor fi alegeri pentru liderii de judeţ din patru filiale: Iaşi, Neamţ, Buzău şi Sectorul 6.

Cea mai strânsă luptă va fi în judeţul Neamţ, acolo unde îşi dispută şefia Laurenţiu Leoreanu (vicepreşedinte al partidului şi al Camerei Deputaţilor – echipa Orban) şi George Lazăr (prefectul de Neamţ – echipa Cîţu).

La Bacău candidează senatorul Daniel Fenechiu și deputatul Mircea Fechet. Iar la Iași, candidat este deputatul Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te