Premierul Marcel Ciolacu a sugerat că România s-ar putea despărți de Bulgaria în drumul spre Schengen. El a făcut aceste precizări într-un interviu acordat Bloomberg și a precizat că se ia în considerare această variantă în cazul în care negocierile duc la ceva mai bun.
Despre o potențială despărțire vorbea și Lucian Bode, fost ministru de Interne, în decembrie 2022.
Însă această variantă nu este chiar atât de simplă precum ar părea. Iată de ce.
Are România șanse mai mari la Schengen dacă se decuplează de Bulgaria?
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a explicat într-un interviu pentru Newsweek România ce ar însemna această separare.
Newsweek România: Are România șanse mai mari să intre în Schengen dacă decuplează de Bulgaria?
Cristian Diaconescu: ”În primul rând, discutăm despre un impediment procedural și tratarea fără profesionalism a acestei teme Schengen cred că a fost suficient de evidentă în perioada anterioară.
Toate deciziile în Consiliul JAI, în Consiliul European, se iau prin unanimitate. Deci, această decuplare, ca și ulterior o eventuală aderare a României la Acordul Schengen fără Bulgaria, va presupune în diverse etape, inclusiv votul Bulgariei.
Citește și: România, asalt pentru Schengen: Decuplarea de Bulgaria și amenințări cu tribunalul pentru Austria
În al doilea rând, este o problemă de consecvență politico-diplomatică, pentru că România și Bulgaria împreună au luat măsuri, au determinat decizii din care să se constate, inclusiv în ce e privește, valorile în teren, prin care să se constate că IQ-ul Schengen implementat în cele două state.
Cristian Diaconescu fost ministru de Externe Foto: captură Digi 24
Iar în al treilea rând discutăm de o problemă în teren o frontieră, dincolo de 400 km pe Dunăre, care la un moment dat, prin separarea României de Bulgaria, ar determina lăsarea Bulgariei în afara spațiului Schengen și cu mari probleme în ceea ce privește un anume tip de retaliere tehnică”, a explicat Cristian Diaconescu.
Fostul ministru de Externe al României a explicat că aderearea împreună a celor două state mai are o componentă importantă.
”România și Bulgaria în Schengen reprezintă un argument important și interesant inclusiv pentru Grecia, care ar fi practic mare din punct de vedere al transportului comercial în vecinătatea spațiului Schengen și de aici coridoarele balcanice ar putea fi, pe de o parte,
controlate mult mai activ și pe de altă parte și încurajate, evident, să se dezvolte din punct de vedere economic. Deci, după părerea mea, sunt foarte multe probleme.”, a mai spus Cristian Diaconescu.
Citește și: România nu știe cum atacă Austria pe tema Schengen. Iohannis vrea metoda zăhărelul, Ciolacu - biciul
Demnitarul a mai spus că ”ideile de decuplare au mai apărut și la Sofia și la București și când se discuta de mecanismul de cooperare și verificare și niciodată n-au fost duse până la bun sfârșit, pentru că s-a conștientizat faptul că există mai multe pagube într-o astfel de situație decât câștiguri”.
Newsweek România: Adică am putea lua aceste declarații pur politice? Fără să aibă vreun impact?
Cristian Diaconescu: ”Aici aș face o subliniere. În astfel de contexte, mai ales cele legate de zone internaționale foarte sensibile pentru România, declarațiile politice pot face foarte mult rău pe o perioadă lungă de timp, deci ar fi foarte bine ca un anume tip de calibrare profesionistă, încă o dată spun să fie avută în vedere preliminară atunci când se fac declarații politice”.
Bode: ”Orice compromis în interesul României îl vom accepta”
Declarațiile premierului nu sunt o noutate, În urmă cu un an, fostul ministru de interne, Lucian Bode, spune că va accepta ”orice compromis în interesul României”
Iată ce spunea Lucian Bode pe 8 decembrie 2022.
Citește și: Legea „Omerta” în Europa. Nu România și Bulgaria „stricau” Schengen-ul. Problemele sunt mai vechi
”Am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am fost evaluați împreună cu Bulgaria. Suntem în parteneriat cu Bulgaria și într-o relație de bună vecinătate.
Ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României e mai presus de orice. România trebuie să fie membră a Spațiului Schengen din 2023. Orice compromis în interesul României îl vom accepta. Să vedem cum vor evolua lucrurile, ce propuneri vor veni. Mandatul României e ferm”, spunea Lucian Bode.
În prima zi a anului 2023, președintele Bulgariei, Rumen Radev și Karl Nehammer au fost împreună la Concertul de Anul Nou de la Viena. Cei doi au postat fotografii pe rețelele de socializare. Părea că cei doi ne sfidează.
Negocierile au continuat însă dar Austria și-a menținut votul.
Pe de altă parte, în această vară, Parlamentul European spunea că România și Bulgaria trebuie să intre în Schengen până la finalul anului 2023.
”Faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulație reprezintă o povară pentru întreprinderile și populația din cele două țări din punct de vedere social și economic”, potrivit Parlamentului European. ”Cetățenii Bulgariei și României sunt discriminați, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen”, au mai transmis atunci eurodeputații.