ANALIZĂ PNL ar putea fi destructurat de PSD, dacă renaște USL-ul

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 03.11.2021 - 12:05
FOTO: INQUAM Photos/ George Calin

PNL ar putea fi destructurat de PSD, dacă renaște USL-ul: mai multe surse liberale susțin că guvernarea cu formațiunea lui Marcel Ciolacu ar duce la revigorarea USR și AUR și la pierderea electoratului urban.

SHARE

La 18 septembrie, conducerea PNL a votat în unanimitate o rezoluție prin care exclusă colaborarea cu PSD. Anterior, la 8 septembrie, după o ședință a Biroului Permanent a PNL, Florin Cîțu anunța „o decizie clară că PNL nu face guvern cu PSD, să fie foarte clar pentru toată lumea”. 

CITEȘTE ȘI: Rusia tulbură iar Marea Neagră: desfășoară exerciții militare când în regiune sunt două nave SUA

De altfel, și în octombrie au continuat atacurile dinspre PSD spre PNL: la 11 octombrie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni că social-democraţii au depus plângere penală împotriva guvernanţilor pentru modul în care Executivul condus de premierul interimar Florin Cîţu a alocat bani din Fondul de rezervă către anumite primării.

„Iohannis și Cîțu au decis că, dacă nu trăiți într-o comunitate condusă de un liberal, veți suferi de frig, sărăcie și foame! Au alocat 80% din banii pentru administrația locală către localități cu primari PNL și UDMR”, afirma Marcel Ciolacu la acel moment, într-o postare publicată pe Facebook. 

În 2012, când PNL a format USL-ul, alături de PSD, liberalii au decontat eșecurile guvernării Ponta. În pirmele cinci luni din 2012, pe fondul eșecului de a-l demite pe Traian Băsescu, PNL a scăzut de la 24,1% (luna iunie) la 19,4% (luna octombrie). În luna iulie PNL a atins cel mai mare procent – 26,8%, iar apoi a început să scadă, în august înregistrând 23,2%, iar în septembrie 21,4%. Şi social democraţii au pierdut procente peste vară, dar mai puţine. Dacă în iunie erau cotaţi cu 37,4%, în octombrie au ajuns la 34,1%.

Acum, chiar surse din interiorul PNL avertizează asupra riscului unei prăbușiri, dacă se realizează o guvernare cu PSD, pentru că:

- partidul își contrazice tema esențială, anti-PSD, din perioada 2017-2019

- ar guverna alături de doi premieri nominalizați de Dragnea, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Grindeanu este cel care a semnat controversata OUG 13/2017 care a scos sute de mii de oameni în stradă.

- argumentul unei majorități slabe, alături de USR, nu este valabil, pentru că oamenii lui Orban au spus că vor vota alături de o guvernare PNl-USR-UDMR. Oricum, și fără aceștia, există voturi pentru ca un guvern să treacă fără susținerea PSD și AUR.

Liderii liberali se tem că, dacă se aliază cu PSD, în 2024 nu vor mai avea nici o șansă la președinție, fiind lăsată calea deschisă pentru Dacian Cioloș.

CITEȘTE ȘI: FOTO Anda Adam s-a logodit în Cappadocia, printre baloane cu aer cald

În plus, PSD deja a anunțat că va dori să dețină funcția de premier dacă se aliază cu PNL și UDMR. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te