Ambasadorul Germaniei: Românii au fost foarte deștepți în ultimii patru ani și jumătate

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 25.07.2021 - 09:50
Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București. / Foto: digi24.ro

Românii au fost „foarte deştepţi” în ultimii patru ani şi jumătate, a declarat, într-un interviu acordat Digi24, Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București.

SHARE

Românii au fost „foarte deştepţi” în ultimii patru ani şi jumătate, de câte ori a fost cazul să-şi exprime părerile: la alegerile europarlamentare, la referendumul pentru familia tradiţională.

„Am simţit mereu că îşi asumă o parte activă în ceea ce se întâmpla şi le-am înţeles motivele”, mărturisește ambasadorul Cord Meier-Klodt, cel care a reprezentat Germania la Bucureşti timp de 4 ani şi jumătate. Misiunea lui diplomatică se încheie, dar amintirile rămân, iar ambasadorul declară într-un interviu pentru Digi24 că pleacă cu un sentiment de satisfacție care se datorează integral românilor.

Citește și: Motivarea instanței în cazul eliberării lui Dragnea: A avut un comportament exemplar

Digi24: De-a lungul ultimilor patru ani și răspunsurile dvs. au arătat mereu o perspectivă diferită, indiferent de subiect. Să vorbim despre politică. Deci cum ați descrie ultimii patru ani de politică română?

Cord-Meier Klodt: Bineînțeles că a fost uneori un drum cu obstacole, dar dacă ne uităm înapoi la acești patru ani și jumătate chiar, de când am avut onoarea și plăcerea să lucrez în această țară, am văzut clar o traiectorie pozitivă. Am început în 2017, într-o perioadă destul de dificilă, când se lupta pentru valorile europene, se făceau eforturi să nu se ajungă la subminarea statului de drept, era și lupta împotriva corupției, nu erau timpuri ușoare.

Dar astăzi avem o altă Românie, un guvern care dorește aceste valori europene, o mare reușită pe care aș vrea să o subliniez sunt alegerile europene din 2019, când un număr uriaș de oameni, mulți dintre ei tineri, cei care au avut pentru prima oară în viața lor dreptul să voteze, au mers să voteze pentru Europa și au transmis acest semnal foarte puternic.

Citește și: Funcția importantă pe care Florin Iordache a ascuns-o. Alegerea sa a avut loc la Scornicești

Mă uit în urmă și sunt foarte fericit că văd o traiectorie foarte pozitivă și plec din țară într-un moment în care simt că a reușit să facă foarte multe.

Statul de drept, pentru că ați început cu asta, a fost și încă mai este cumva protejat în România, cu ajutorul ambasadelor UE, al ambasadei americane și altor ambasade. De ce este nevoie de acest lucru?

Aș crede că nu mai este nevoie acum, pentru că așa cum am spus, vedem un angajament clar pentru aceste valori. Societatea de aici și viața politică au trecut testul, apropo, unul dintre acele teste prin care trece de regulă orice democrație relativ tânără. Aș putea să-ți vorbesc despre lucruri asemănătoare din Germania, de acum câteva zeci de ani și consider că acesta este un test foarte puternic.

La acel moment, noi am simțit că doar să stăm deoparte și să fim observatori nu este suficient. Pentru unii dintre noi, parteneri europeni și transatlantici care împărtășesc aceleași valori, nu înseamnă interferență în afacerile interne, ci mai degrabă o mână de ajutor pentru apărarea valorilor comune, pentru interesului comun.

Citește tot interviul cu Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București, pe digi24.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te