Alina Gorghiu, gazdă de ziua PNL: Sărbătorim partidul în acest loc plin de istorie liberală

DE Newsweek România | Actualizat: 24.05.2024 - 14:11
Alina Gorghiu, gazdă de ziua PNL: Sărbătorim partidul în acest loc plin de istorie liberală - Foto: Profimediaimages.ro

Alina Gorghiu: Avem misiunea să convingem electoratul să nu trimită extremiști în Parlamentul European

SHARE

Ministra liberală a Justiției: PNL este un partid care s-a reinventat în timp, care s-a adaptat sănătos la schimbări 

„În numele PNL Argeș, vă mulțumesc pentru că sunteți astăzi alături de noi pentru a duce mai departe această tradiție frumoasă, sărbătorirea zilei partidului nostru în acest loc plin de istorie liberală. 

Poate azi ni se pare puțin lucru! Dar istoria cred că va consemna provocarea majoră a acestui an pentru PNL.

Avem misiunea să convingem electoratul că nu poate trimite extremiști în Parlamentul European! Că populismul este toxic pentru România și pentru Europa. Că administrațiile locale au nevoie de conducere liberală pentru a dezvolta localitate cu localitate.

Istoria PNL și marile realizări ale României merg mână în mână! Iar astăzi, când extremismul, războiul, violența, drogurile sunt vulnerabilități la nivel mondial, trebuie să avem curajul să spunem că PNL este partidul mereu actual. 

Pentru că suntem partidul soluțiilor, al rezultatelor bune în beneficiul oamenilor. Suntem partidul care, la fiecare temă mare și mai ales în vremuri complicate, am găsit măsuri guvernamentale, legislative, economice, administrative. 

PNL este un partid care s-a reinventat în timp, care s-a adaptat sănătos la schimbări. 

Avem valori sănătoase și nu ne ferim de provocări. Ne luptăm pentru interesele românilor, apărăm democrația și statul de drept. Concepte precum „libertate”, „egalitate în fața legii”, „proprietate”, promovate de liberali de un secol și jumătate sunt astăzi la fel de importante, la fel de actuale. 

În Constituția din 1923 se prevedea că „proprietatea privată este garantată de stat”. Acea proprietate, care, puțin mai târziu, imediat după 1990, ajunsese să fie considerată un „moft”.

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la campania dusă de PNL în 1999 sub conducerea a doi liberali extraordinari - Mircea Ionescu Quintus și Valeriu Stoica, îi mulțumesc foarte mult că este astăzi alături de noi - acea campanie a vizat revizuiria Constituției în sensul garantării proprietății. Care s-a și concretizat în fapt puțin mai târziu. 

Astăzi, vă îndemn să privim cu aceeași responsabilitate proprietatea privată, mediul de afaceri - motorul economiei. Pentru că asta înseamnă investiții și dezvoltare - indiferent că investim în sedii noi de instanțe, în spitale noi, în centura unui oraș, în pasaje, în educație!

Experiențele din perioada construcției României moderne, la fel și cea din 1999, arată că faptul că nu se pot face pași înainte fără modernizarea mentalităților. Iar modernizarea mentalităților nu este posibilă fără PNL.

Și am să vă spun încă o idee gradă mie și liberalilor: PNL înseamnă și justiție egală pentru toți! Ceea ce se garanta, în premieră, prin Constituția de la 1923. Astăzi, „egalitate în fața legii” rămâne, de asemenea, un obiectiv de referință pentru PNL. Același partid care astăzi asigură accesul liber la justiție prin digitalizare și alte proiecte asumate la nivel național. Și vă mai spun un lucru, PNL este singurul partid care a redat ăn timp încrederea românilor în justiție.

Istoria PNL este prea mare pentru a putea fi cuprinsă într-un astfel de moment aniversar toată. 

Însă, suntem în an electoral. Și PNL se va dovedi, din nou, partidul capabil să polarizeze toate energiile politice. Ne vom reîntâlni aici, la Florica, în august pentru că în august vom marca 160 de ani de la nașterea lui Ion I. C. Brăcianu, Ionel pentru prietenii liberali, om de numele căruia este legat actul Marii Uniri, de Constituția liberală din 1923 și de multe alte momente din istoria noastră și nu cred că vom greși dacă  dedicăm acest an memoriei sale”, Alina Gorghiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te