Alegeri în pandemie: între Coreea de Sud și Burundi

DE Mircea Marian | Actualizat: 25.09.2020 - 09:03
ÎN LUME Singapore și-a ales noul guvern în cadrul alegerilor generale din 11 iulie - Foto: Getty Images

După panica de la început de an, coronavirusul n-a mai oprit alegerile, fiindcă mai multe state au dovedit că se pot organiza în siguranță.

SHARE

S-au adoptat o serie de măsuri standard, precum purtarea măștilor, dezinfectarea mâinilor sau evitarea cozilor (deși, în unele locuri, precum Georgia – SUA – nu s-a reușit).

Nu a existat niciun set de alegeri care să poată fi asociat cu o explozie a infecțiilor cu coronavirus, deși s-a speculat mult pe acest subiect.

Mai mult, alegerile bine organizate și controlul pandemiei au avut drept efect victoria partidelor aflate la guvernare, care au reușit astfel să acopere alte probleme restante. De exemplu, la alegerile din 13 septembrie din Renania de Nord-Westfalia, creștin-democrații au câștigat cu un rezultat mai bun decât la alegerile precedente, un semn că modul în care Merkel a gestionat pandemia a fost apreciat.

Principala problemă legată de organizarea alegerilor în aceste vremuri este legată de absenteism, mulți alegători temându-se să se prezinte la secțiile de votare. La alegerile din Benin, din 26 iulie, prezența a fost de doar 25%.

Totuși, circa o sută de scrutinuri din întreaga lume – inclusiv din Marea Britanie, unde localele au fost amânate cu un an, pentru primăvara lui 2021 – au fost amânate din cauza epidemiei.

Guvernul de la Seoul, un exemplu

Coreea de Sud a fost prima țară care a dovedit că poate organiza, cu succes, alegerile. Metodele folosite în această țară au fost, ulterior, un model pentru alte state democratice.

În Coreea de Sud, la mijlocul lunii aprilie, partidul președintelui Moon Jae-in a obținut o victorie zdrobitoare – a câștigat 180 de locuri din cele 300 ale Parlamentului – pe fondul a ceea ce presa locală a considerat a fi victoria sa împotriva epidemiei de coronavirus.

Campania electorală s-a desfășurat în cea mai mare măsură online. Firesc, modul în care guvernul s-a ocupat de epidemia de coronavirus a dominat toate discuțiile din campania electorală.

Sud-coreenii au purtat mască și mănuși de plastic și au stat la rând să voteze, distanțat, în alegerile parlamentare care s-au desfășurat pe 15 aprilie - Foto: Getty Images

Tema a eclipsat grijile legate de starea economiei sau scandalurile de corupție în care sunt implicați unii consilieri prezidențiali. 

Unii se temeau că oamenii nu vor veni la vot, dar și rata de participare a fost neașteptat de bună – 66%, cea mai mare din ultimii 16 ani. 

Peste 11 milioane de oameni, adică 26% din populație, și-au exprimat votul în avans, unii prin poștă, alții mergând la secțiile de votare deschise special mai devreme, vineri și sâmbătă.

Dacă cineva care a venit la vot avea temperatura mai mare de 37,5 grade, era dus într-o zonă separată. De asemenea, pacienților cu coronavirus li s-a dat opțiunea de a-și transmite votul prin e-mail.

Alegeri sigure în Asia

În Asia, și Mongolia, Malaezia, Singapore și Japonia au organizat alegeri în acest an, în lunile iunie și iulie, respectând regulile democratice și menținând epidemia sub control. Mongolia a permis mitinguri electorale – cu luarea unor măsuri de siguranță – în timp ce Singapore și Malaezia le-au interzis complet.

Problemele care au rămas nerezolvate: alegătorii aflați în străinătate au avut acces limitat la secțiile de votare deschise în ambasade și consulate (în Mongolia, circa 8.000 de alegători aflați peste hotare nu au putut vota deloc), observatori internaționali nu au existat, datorită limitărilor legate de transportul internațional, iar observatorii interni au avut acces limitat în secții, în unele țări.

De exemplu, în Mongolia, observatorii interni puteau sta în secțiile de votare doar 2-3 ore. Totuși, urmare a protestelor, și în această țară, în unele secții s-a permis observatorilor să fie prezenți tot timpul. Totuși, chiar și așa, regulile de distanțare socială împiedică supravegherea atentă a circuitului buletinelor.

Contraexemplu: Burundi

Burundi a organizat alegeri generale la 20 mai 2020, primele din 2015. Autoritățile din Burundi au decis să nu aplice recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind distanțarea socială în timpul campaniei. La 12 mai 2020, guvernul a expulzat principalul oficial al OMS din Burundi.

Autoritățile nu au impus restricții, iar guvernul a furnizat publicului informații limitate despre cum să se protejeze de infecție.

Burundi a organizat alegeri fără nici o restricție

În timpul campaniei electorale, au fost permise adunările, iar pe 20 mai, în ziua alegerilor, au fost observate cozi mari în afara secțiilor de votare. O mare parte din Diaspora - mai apropiată de opoziție - a fost împiedicată să voteze în ambasade din cauza restricțiilor legate de coronavirus.

La 4 iunie, Curtea Constituțională a respins plângerile opoziției privind fraudarea alegerilor, iar candidatul partidului de guvernământ, Evariste Ndayoshimiye, a fost declarat câștigător, cu 68% din voturi.

Deși ratele de infecție au rămas scăzute și după alegeri (potrivit datelor oficiale), coronavirusul a provocat cel mai probabil moartea președintelui în funcție, Pierre Nkurunziza, la 8 iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te