Alegeri anticipate. Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 11.07.2021 - 14:16
Moldovenii din UE s-au așezat la cozi uriașe la secțiile de votare. FOTO: Facebook

Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, de pro-europenismul ei, atunci când există o dorință autentică de a construi şi a păstra o agendă curajoasă şi reformistă, a declarat vicepreședintele Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova.

SHARE

Ramona Strugariu a mai vorbit pe parcursul interviului despre campania electorală de la Chișinău, tentativa forțelor pro-putiniste de a deturna drumul european al R.Moldova, proiectul Reunirii și perspectiva aderării Chișinăului în spațiul comunitar.

Care ar putea fi poziția UE în cazul în care coaliția pro-putinistă formată din PSRM–PCRM va obține majoritatea în plenul de la Chișinău? Există un plan de rezervă în cazul în care forțele pro-europene de la Chișinău nu vor obține duminică victoria în alegerile anticipate?

Ramona Strugariu: Aș vrea în primul rând să subliniez importantă crucială a alegerilor din 11 iulie pentru Republica Moldova. Ea are pentru prima dată o șansă foarte clară de a avea un parlament și un guvern care să lucreze în interesul cetățenilor și să se angajeze hotărât pe calea reformelor, ceea ce este esențial pentru a transforma în beneficii concrete noile oportunități de finanțare oferite de Uniunea Europeană.

Mă refer mai cu seamă la Planul de redresare economică în valoare de 600 de milioane de euro prezentat de Comisia Europeană luna trecută. Angajamentul pro-european al Președintei Maia Sandu a contat fundamental în acordarea acestui sprijin suplimentar și ar fi păcat ca această oportunitate să fie irosită.

Dacă se adeverește ipoteza menționată în întrebarea dumneavoastră, fără îndoială drumul european al Republicii Moldova va rămâne unul complicat şi inegal. Nu e o ipoteză complet nouă pentru Uniunea Europeană de altfel, în fond este o situație pe care am trăit-o deja și din noiembrie 2019 încoace am văzut cât de problematic este în ceea ce privește continuarea reformelor. Prețul cel mai mare l-au plătit cetățenii Republicii Moldova, care nu au văzut nicio ameliorare concretă a traiului lor.

Citește și: Mihai Gâdea, patriot și mândru că e român, își dă fata, Maisha Karina, la o facultate din Olanda

În plus, credibilitatea la Bruxelles a unei astfel de coaliții PSRM-PCRM în termeni de voință de reformă și livrabile va fi sub un mare semn de întrebare. Uniunea Europeană nu are un plan B în raport cu un astfel de scenariu. Planul B este același cu Planul A și anume că nu vom abandona cetățenii Republicii Moldova. Vom căuta forme de susținere care să fie în beneficiul direct al cetățenilor, întârind sprijinul prin autoritățile locale, redirecționând fondurile către societatea civilă, media independentă. 

Există o șansă concretă ca R.Moldova să adere în viitor la UE, dacă majoritatea pro-europeană va forma o majoritate parlamentară și va implementa cu succes reformele convenite cu Bruxellesul?

Orice pas în direcția unei mai profunde integrări politice, economice și umane cu Uniunea Europeană este binevenit, în măsura în care corespunde aspirațiilor autorităților Republicii Moldova și ale societății în general. Această aspirație există în mod clar în societate, dacă ne referim la recentul sondaj de opinie din luna iunie, potrivit căruia 67% dintre cetățeni susțin integrarea europeană. Mai mult decât atât, cred că şi Uniunea Europeană are nevoie de Republica Moldova, de pro-europenismul ei, atunci când există o dorință autentică de a construi şi a păstra o agendă curajoasă şi reformistă. (Restul interviului pe PressHUB)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te