Alegerea primarilor în două tururi, respinsă de Parlament. Replici dure între Orban și Florin Roman

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.06.2022 - 20:30
Alegerea primarilor în două tururi, respinsă de Parlament. Replici dure între Orban și Florin Roman/ Cdep.ro

Camera Deputaților a respins, marți, proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Proiectul depus în 2015 a fost blocat timp de 7 ani în comisii.

SHARE

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, în sensul modificării modalităţii de alegere a primarului.

Astfel, în situaţia în care niciun candidat pentru funcţia de primar nu a obţinut cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, se va organiza al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri.

Conform news.ro, în dezbaterile din plen, deputatul Ludovic Orban a criticat votul de respingere a proiectului de către grupul parlsmentar PNL. 

Citește și: VIDEO Patronul unei bălți se amuza în timp ce filma un pescar care s-a înecat și-a murit

”Alegerea primarilor în două tururi este fundamentală pentru o democraţie autentică”, a spus el, arătând că ”sunt comunităţi rurale şi rurale unde nu este democraţie şi în care primarii se comportă ca nişte satrapi”. 

”Îmi pare rău că voi, care defilaţi sub un blazon pe care nu îl meritaţi, aţi uitat că Guvernul sprijinit de voi a căzut prin moţiune, cu votul actualilor parteneri de la PSD şi cu UDMR, de asemenea cu voi în alianţă. Astăzi, arătaţi că nu mai aveţi nimic, aţi devenit pesedişti, ca să nu spun tiriplici, cum a spus Ciolacu”, a declarat Ludovic Orban.

Citește și: VIDEO Trageri pe apă și în aer, căutare de mine. Exercițiu militar de amploare la Constanța 

”Domnule preşedinte cu memorie scurtă, vă amintesc că în 2017, în campania internă, mergeaţi în campanie şi le spuneaţi primarilor că nu veţi modifica de niciun fel legislaţia electorală şi că susţineţi alegerea primarilor într-un singur tur. Aşa că, dacă e cineva tiriplici, acelşa e Ludovic Orban”, a replicat liberalul Florin Roman, în plen. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.