Adrian Papahagi, „siderat de abjecția“ universitarilor „fani ai armatei sovietice eliberatoare“

DE Valentin Mirică | Actualizat: 16.05.2021 - 11:59
Adrian Papahagi, „siderat de abjecția“ universitarilor Foto: Facebook
Adrian Papahagi, „siderat de abjecția“ universitarilor Foto: Facebook

Adrian Papahagi, conferențiar universitar la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), a criticat dur, într-o postare pe Facebook, un grup de cadre universitare care au apărat intervenția sovietică în Europa de Est, în al doilea război mondial.

SHARE

Papahagi a prezentat o serie de mesaje pe care aceste cadre universitare le-au postat pe Facebook, în care se afirma, printre altele, că ostașii sovietici s-au jertfit pentru români. 

“Eu consider că ostașii sovietici s-au jertfit și pentru mine, nu doream să fie nici nazist, nici fascist“, a scris Doru Pop. El este conferențiar la UBB.

Poziția lui Pop a fost susținută de Emanuel Copilaș, lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara.

Adrian Papahagi, „siderat de abjecția“ universitarilor

“Nu credeam că în universitățile românești pot exista (la peste trei decenii de la căderea comunismului, declarat solemn în Parlamentul României "regim ilegitim și criminal") apologeți ai ocupației sovietice. Iată că există și ocupă catedre la cele mai bune universități din țară: prof. dr. Doru Pop, Univ. din Cluj, conf. dr. Emanuel Copilaș, Univ. din Timișoara, prof. dr Liviu Chelcea și conf. dr. Paul Cernat, Univ. din București.

Acești fani ai armatei sovietice "eliberatoare" consideră că:
 
- România "a invadat URSS". În realitate, URSS era stat agresor la adresa României, după ce anexase și ocupase militar Basarabia și Bucovina de Nord în 28 iunie 1940, în urma pactului Stalin-Hitler, zis și Ribbentrop-Molotov, din 23 august 1939.
 
- "armata sovietică ne-a eliberat" de nazism. Ne-a eliberat de ne-au sărit fulgii 45 de ani sub comunism! Ca să fie clar: armata sovietică a fost agresoare și ocupantă în Polonia de la începutul celui de-al doilea război mondial (Germania nazistă invadează Polonia în 1 septembrie 1939, URSS în 17 septembrie 1939). În Moldova, URSS era ocupantă din iunie 1940, iar armata română a trecut Prutul în noaptea de 21/22 iunie 1941, adică un an mai târziu. Repet: URSS a declanșat războiul alături de naziști. Doar fiindcă Hitler a atacat URSS, nu l-au și terminat ca aliați. Asta nu i-a împiedicat pe sovietici să facă exact ce voiau din 1939: să ocupe jumătatea de est a Europei, să impună peste tot regimuri ilegitime și criminale, să jefuiască și să ucidă oameni nevinovați. Nu există nicio diferență de calitate între cele două totalitarisme criminale. Germania nazistă și URSS erau doi criminali care s-au războit după ce fuseseră în cârdășie, nu un criminal și un eliberator. Eliberarea se soldează cu libertatea eliberatului, nu cu o nouă captivitate, lungă de jumătate de secol. Cât de imbecil să fii ca să nu înțelegi atâta lucru?
 
-"ostașii sovietici s-au jertfit" pentru noi. În realitate, au violat, au ucis și au jefuit cât au putut în România și în Estul Europei, comportându-se pretutindeni ca armată cuceritoare, nu eliberatoare. Pesemne că acești universitari apologeți ai cizmei sovietice n-au citit nicio pagină de memorialistică, și n-au auzit în viața lor de Anița Nandriș Cudlea – nu o fioroasă nazistă, ci o biată țărancă deportată împreună cu copiii ei în Siberia.
 
Credeam că orice elev de gimnaziu învață că URSS n-a eliberat nimic, ci a supus țările din Estul Europei unui totalitarism la fel de abject ca nazismul, în timpul căruia milioane de oameni au fost uciși, torturați, încarcerați, jefuiți, cenzurați, marginalizați, exilați, înfometați.
 
Sunt siderat de atâta abjecție“, a scris Papahagi, pe Facebook. 
 
 
 
 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te