Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, a fost pedepsit de către UBB

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.01.2023 - 17:19
Adrian Ivan, coordonatorul tezei de doctorat a lui Lucian Bode, a fost pedepsit de către UBB - Foto: MAI

Prof. dr. univ. Adrian Ivan, cel care a coordonat teza de doctorat a lui Lucian Bode, ministru al Afacerilor Interne, a fost pedepsit de către Universitatea "Babeş-Bolyai". Nu va mai avea voie să coordoneze alte teze de doctorat timp de doi ani de zile.

SHARE

Ivan este şi rector al Academiei Naționale de Informații “Mihai Viteazul”, a SRI.

Decizia a fost luată după ce Comisia de etică a UBB a constatat mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode, concluzionând că “teza este profund viciată” și cerând retragerea cărții publicate pe baza tezei, conform Ziua de Cluj.

În răspunsul dat la solicitarea Edupedu.ro, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) spune că și profesorul Adrian Ivan “a solicitat la rândul său acest lucru (N. Red. – ca în următorii 2 ani să nu îi mai fie alocate locuri de doctorat), motivat și de presiunea sarcinilor manageriale cu implicații asupra urmăririi cu atenție a activității doctoranzilor”.

Citeşte şi: Kelemen Hunor, despre doctoratul plagiat a lui Bode: „Dacă se dovedeşte este un furt intelectual”

La 10 zile după ce Comisia de etică a constatat plagiatul și greșelile care au viciat profund teza de doctorat pe care a coordonat-o la UBB, Universitatea a decis ca și cursul predat de Adrian Ivan, la școala doctorală a UBB, să fie preluat de un alt profesor.

“Pentru a nu fi sub presiunea sarcinilor multiple, cu efecte negative asupra actelor academice, până la încheierea activității manageriale la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, cursul “Metode generale de cercetare și metodica elaborării de lucrări științifice” a fost preluat de către cercetătorul Sergiu Gherghina (conferențiar și la Universitatea din Glasgow) începând cu anul universitar 2022-2023”, spune UBB în răspunsul la solicitarea Edupedu.

Citeşte şi: Cererea lui Lucian Bode de anulare a hotărârii UBB, respinsă de Tribunal: „Lupta continuă”

Amintim că Adrian Ivan este rectorul Academiei Naționale de Informații a SRI din septembrie 2017, potrivit propriului CV, iar Lucian Bode și-a susținut teza de doctorat, avându-l drept coordonator pe Ivan, în 2018.

Edupedu.ro a întrebat Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB care sunt măsurile luate de instituție, în cazul prorectorului UBB, Dan Lazăr, care a fost unul dintre cei trei referenți ce au scris referate de acceptare a tezei de doctorat semnate de Lucian Bode.

“I s-a solicitat profesorului Dan Lazăr să-și asume în viitor prezența în comisii doar pentru teze care sunt (sau au componente) în stricta sa specializare, pentru a se ușura identificarea posibilelor abateri de la etica și de la calitatea cercetării”, a răspuns Universitatea Babeș-Bolyai.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te