Un dezastru: șase din zece elevi nu ajung să dea bac-ul. România educată să se descurce

DE Cătălin Prisacariu | 07.07.2021 - 23:10

"Îmi doresc un examen care să poată evalua corect capacitatea absolvenților de a se descurca în societate și în viață, în general", a spus președintele Iohannis cu referire la bacalaureat. E o singură problemă: elevii români nu mai ajung până acolo.

SHARE

198.404 copii din România aveau, în 2009, vârsta de 7 ani (potrivit INS). Intrau în clasa întâi.

12 ani mai târziu, numai 110.358 dintre ei se înscriau în sesiunea de vară a examenului de bacalaureat. Peste 88.000, așadar, fie nu ajunseseră până în clasa a XII-a, fie nu s-au înscris la bacalaureat (din motive obiective sau nu).

Doar 86.120 dintre candidați obțineau și notă de trecere la bacalaureat (dar, atenție, nu din cei 110.358 înscriși care au terminat liceul în vara lui 2021, ci dintr-un total de 126.999 - 16.641 au fost candidați din promoțiile anterioare).

Cel mai probabil, așadar, din cei 198.404 de copii care intrau la școală în 2009, doar în jur de 80.000 au și luat bacalaureatul 12 ani mai târziu. Este vorba, deci, de 40%. Sau patru elevi din zece. Sau doi din cinci.

Ce s-a întâmplat cu aproape 120.000 de copii care au intrat în clasa I în 2009? Unde sunt ei? Cu ce se ocupă? Ce slujbe au? Cum votează? 

O să mi se spună că nu e nevoie ca toți elevii să ia bac-ul, că e nevoie și de muncitori necalificați în patria noastră. Un argument corect dacă vrem o țară de salahori care să presteze exclusiv munci fizice. Și avem toate șansele să ajungem acolo, cu 60% din elevi care nu ajung nici măcar în bac, deci nici vorbă de studii superioare (cum arată acestea în România și ce le oferă, de fapt, studenților este o altă discuție, la fel de complicată).

Cum a ajuns România aici? Abandonul școlar, în ciuda obligativității legale, este masiv. Un motiv: sărăcia. "Cornul și laptele", un program pus la punct de social-democratul de caviar Adrian Năstase, a fost întrerupt în multe județe, dar ținea copiii din comunitățile sărace (și nu neapărat rurale) la școală. 

Migrația multor familii în Italia, Spania, Germania, Anglia și nu numai a golit sălile de clasă.

Lipsa oricărei încrederi în sistemul de învățământ în mediile familiale confruntate cu lipsa de venituri și cu fenomenul etern al pilangelii când vine vorba de angajări (mai ales la stat) este, cu siguranță, un alt motiv: de ce să se mai ducă la școală, dacă diploma nu-i folosește la nimic?

Azi, se vorbește de "România educată". E o glumă proastă. Cu final nefericit: România va fi o țară de salahori, dar nu locali, ci exotici (Vietnam, Filipine etc). Iar salahorii noștri vor munci în străinătate. Ca și creierele noastre, care tot acolo vor face cariere.

Dar țara va fi condusă, în vecii vecilor, de șmecheri cu diplome de la particulare care știu învârti bani și funcții.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te