Alegeri prezidențiale LIVE

Rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,95 %
Elena Lasconi 19,17 %
99,99 %
Marcel Ciolacu 19,15 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Rețeta nenorocirii patronate de Arsene: manageri numiți ca să fure, susținuți de presa coruptă

Mircea Marian
DE Mircea Marian | Actualizat: 15.11.2020 - 13:28

Ca să înțelegem drama de la Piatra Neamț trebuie să ne uităm peste corupția instituționalizată din spitalele de stat, patronată de baronii locali. Cazurile Duicu - Mehedinți și Bănicioiu ne arată circuitul șpăgilor. Plus prietenia dintre Mugur Ciuvică și Ionel Arsene.

SHARE

Fapte: 

A) Mai întâi, o simplă fotografie. La ziua de naștere a lui Codrin Ștefănescu, o imagine publicată de Podul, acum circa un an, îl arată pe analistul Antenei 3, Mugur Ciuvică, coabitând euforic cu Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț, patronul, de facto, al spitalului unde ieri seară au murit, arși, zece oameni. 

B) Cazul Duicu - Mehedinți. În 2014, dosarul DNA în cazul baronului PSD Adrian Duicu, prietenul lui Victor Ponta, arăta cum se sifonau banii de la spitalul județean. Duicu dorea ca spitalul județean, pe care-l controla, să achiziționeze aparatură de 4,1 milioane de euro, aparatură inutilă și nefuncțională, susțineau medicii (“niște chinezisme“, a spus unul din ei). O asistentă a făcut scandal, așa că un ziarist local a primit sarcina să încerce să-i dea o șpagă, ca să o comprimită. Asistenta n-a intrat însă în cursă. 

C) Cazul Bănicioiu: DNA susține că omul nici măcar nu era ministru al Sănătății, dar a luat vreo 900.000 de euro șpagă doar ca să intermedieze numirea unor manageri de spitale, manageri susținuți de firmele care vindeau echipamente medicale (scumpe și, adesea inutile).

Din 2018, Kovesi a spus că cele mai mari șpăgi se dau în sistemul medical! Rezultatul a fost că PSD, Antena 3 și Tudorel Toader s-au înverșunat și mai tare împotriva ei, ca să o dea afară. 

Vorbim de un sistem medical de stat care, de fapt, este o uriașă sursă de bani pentru politicieni și pentru firmele clientelei lor politice. Probabil că sunt sute de milioane de euro care se scurg de aici, de la banala șpagă la angajare la contractele de achiziții sau investiții în renovarea spitalelor. O parte din bani ajung la zișii ziariști sau analiști, modelul Ciuvică, de aceea orice tentativă de a schimba ceva s-a ciocnit de opoziția presei de tip Antena 3. Cum ajungea DNA la câte un mogul de spital, corupt și cinic, cum începeau emisiunile despre Kovesi-cea-rea care vrea să distrugă minunata noastră școală de medicină. 

După opinia mea, acest sistem de stat nu poate fi reformat. E ca și atunci când Gorbaciov a încercat să reformeze URSS-ul: tot sistemul s-a prăbușit, fiindcă era complet putred. Partidele de dreapta ar trebui să realizeze că stânga se va opune unor schimbări de substanță și va recita, papagalicește, lozinca: “In SUA mor săracii în fața spitalului, fiindcă nu au asigurare/ bani“. Deocamdată, în România, procentul celor fără asigurare medicală se apropie de cel din SUA, vreo 16%, iar săracii chiar mor la ușa spitalului, fiindcă nu au bani de șpagă. Corupția nu va fi scoasă din sistemul medical de stat decât prin dezetatizare și trebuie început cu spargerea monopolului corupt al CNAS. 

Iar DNA-ul poate își revine din prelungita comă și se duce, programatic, peste marii hoți din sistemul medical de stat, nu peste vreo asistentă care a luat 10 lei la plic. 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te