Ivermectina, mod de întrebuințare (acesta nu este un articol medical)

Ovidiu Nahoi
DE Ovidiu Nahoi | Actualizat: 27.01.2021 - 13:27

Teleormănenii au luat cu asalt farmaciile veterinare după ce pe rețelele de socializare s-a rostogolit ideea că un medicament antiparazitar pentru animale este eficient pentru COVID-19, scrie presshub.ro.

SHARE

Pare comic. Dar nu este deloc.

Și de fapt, nu este vorba doar de rețelele de socializare,  am putut vedea o întreagă emisiune moderată de Mihai Gâdea, la Antena 3, despre ceea ce unii se grăbesc să denumească „un medicament-minune” în lupta cu Covid-19.

Departe de așa ceva.

Medicii, fie ei veterinari sau umani, nu recomandă folosirea de către oameni a medicamentelor de uz animal.

Este adevărat, substanța activă conținută în medicamentul veterinar este prezentă și în diverse produse pentru uz uman, aprobate inclusiv de Agenția Europeană a Medicamentului. Dar de aici și până la un „leac-minune” împotriva coronavirusului e cale lungă.

Există câteva indicii, au fost obținute câteva rezultate încurajatoare „in vitro”, s-a trecut și la experimente clinice pe oameni, dar cam atât. Nu există o dovadă indubitabilă că funcționează. Și, deci, nicio justificare pentru a lua cu asalt farmaciile – cu atât mai puțin cele veterinare.

Însă acest articol nu este unul medical.

Întrebarea aici este de ce acest val de (dez)informare legat de ivermectină?

Să privim, înainte de toate,  doar un mic aspect al problemei.

În emisiunea lui Mihai Gâdea a apărut  doctorul Ion Alexie, prezentat drept „șeful secției de boli infecțioase al unui spital din Las Vegas” și care susține că, la recomandarea sa, ivermectina a fost introdusă în medicația lui Mihai Budeanu, component al trupei 3Sud-Est, imbolnăvit cu o formă agresivă a Covid-19.

Din fericire, medicii spun că starea lui se îmbunătățește. Dar aceiași medici din Constanța, în grija cărora se află artistul, au negat folosirea acestei substanțe.

O primă problemă de credibilitate, așadar.

Dar aceasta nu este deloc de natură să-i descurajeze pe cei care rostogolesc cu nesaț dezinformarea – de la lideri de opinie, tabloidiști în goană după ”click-uri”, oameni de bună - credință și până la troli și agenți ai dezinformării.

Povestea este, de fapt, una clasică în arsenalul războiului informațional, al cărui scop exact acesta este: sădirea neîncrederii, accentuarea diviziunilor.

Mai întâi de toate, povestea ivermectinei subminează încrederea publică în autorități, fie ele politice, administrative sau medicale. Există, așadar” un „medicament-minune”, folosit în alte părți, pe care „ei” vi-l ascund.

„Ei” nu au interesul ca voi să fiți sănătoși, ei nu lucrează în beneficiul vostru.

Și din moment ce totul se rezolvă atât de simplu, cu o pastilă destinată lui Grivei, înseamnă că pandemia nu este mai mult decât un banal guturai.

„Ei” o supraestimează și o folosesc în scopuri ascunse. „Sunt interese mari”.

„Românul din Las Vegas” , care recomandă călduros ivermectina, este și el o imagine emblematică – românul de succes plecat pe alte meleaguri, în antiteză cu autoritățile locale supuse „ocultei”, colonizate de interesele străine, „vânzătoare de țară”. Acum vă mai miră că unul ca George Simion îi face reclamă pe rețelele de socializare „doctorului român din Las Vegas”?

În sfârșit, povestea servește de minune antivaciniștilor. De ce să ne mai vacinăm – riscând efecte secundare catastrofale sau să fim cipați și puși sub controlul „ocultei ” -  când totul se rezolvă de la sine, cu un compus banal?

Și de aici, întrebarea: ce interes au „ei” să ne ascundă realitatea, pe cine servesc „ei”?

Nu știm dacă ivermectina se va dovedi, în cele din urmă, eficientă în lupta împotriva coronavirusului – sau nu. Tot experții ne-o vor spune.

Dar „medicamentul-minune” are déjà atât de multe dintre ingredientele dezinformării și ale războiului hibrid încât o recomendare se impune de la sine: a se lua cu multă precauție.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te