Iuroniuz, o televiziune cu pedigree pesedist finanțată cu bani publici

Cătălin Prisacariu
DE Cătălin Prisacariu | 11.11.2021 - 12:58

Cea mai bună dovadă că Margaret Thatcher avea dreptate când spunea că problema socialiștilor este că, la un moment dat, se termină banii altora este că socialiștii români au învățat să se cupleze la bani care nu se termină: banii publici.

SHARE

Găsim exemple nenumărate în România că pesediștii trăiesc în majoritate din bani publici și cel mai actual exemplu este cel al subvențiilor enorme pentru partide (un efect al unei legi votate de toată lumea și de care beneficiază, fără rușine, toate partidele).

Un alt exemplu este pomposul brand Euronews, venit în patria noastră ca urmare a unui parteneriat cu Universitatea Politehnică București. Care, în medie anuală, încasează cam o sută de milioane de euro (peste cinci sute de milioane de lei) de la stat. 

Petre Bădică a încercat în mai multe rânduri să înțeleagă cum va funcționa acest parteneriat între o televiziune comercială și o universitate de stat din România, dar s-a lovit de nesimțirea groasă a rectorului Mihnea Costoiu și de tupeul directorului de proiect, Gabriel Petrea.

Costoiu și Petrea sunt foști parlamentari PSD, foști miniștri ai aceluiași partid și, la suflet, roșii precum cravatele de pionieri. Dacă o adaugi și pe Cati Andronescu în ecuație, doar de curând ieșită din schema UPB, înțelegi că la Politehnica bucureșteană s-a creat un pod între generații de socialiști contemporani locali menit să prezerve și să crească frumoasa tradiție de furt cu carnet de partid.

Zilele acestea, Euronews face angajări de personal editorial din prima linie a unei televiziuni, reporterii. Condițiile de angajare pot fi găsite pe site-ul UPB, nu pe site-ul televiziunii. Printre cerințele din fișa postului, "înțelegere puternică a rolului jurnalistului în difuzarea știrilor echilibrate, echidistante, nepărtinitoare, conform Chartei Euronews". Perfect! Și, dacă jurnalistul ăsta "echilibrat, echidistant, nepărtinitor" decide să abordeze subiecte care au legătură cu acțiunile unor parlamentari și/sau miniștri precum Andronescu, Costoiu sau Petrea, "subiecții" vor aștepta cuminți să vadă la televizor ce au făcut angajații lor pe tema asta? Desigur, după ce vor răspunde la toate întrebările dure puse de jurnaliștii Euronews. Nici nu mai vorbesc de subiecte referitoare la foștii colegi de partid ai anterior numiților.

Din cele enumerate pe scurt până acum (și nu numai), Euronews România este o mizerie înainte să fi emis vreun minut. Și se va transforma într-o groapă de gunoi după ce va emite. O chestiune care m-ar fi lăsat rece ca o noapte de noiembrie cu brumă, dacă nu ar fi și bani publici în acest proiect. Bani publici luați de la educație într-o țară repetentă.

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te