Vasile Bănescu, despre procesul intentat de ÎPS Teodosie: "Am fost calomniat grav, în mod public"

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.01.2024 - 14:21
Vasile Bănescu, despre procesul intentat de ÎPS Teodosie: "Am fost calomniat grav, în mod public" - Foto: INQUAM PHOTOS / Diana Oros
Vasile Bănescu, despre procesul intentat de ÎPS Teodosie: "Am fost calomniat grav, în mod public" - Foto: INQUAM PHOTOS / Costin Dinca

Vasile Bănescu, despre procesul intentat de ÎPS Teodosie: "Am fost calomniat grav, în mod public". Bănescu a fost dat în judecată de Mitropolitul Tomisului.

SHARE

Vasile Bănescu, despre procesul intentat de ÎPS Teodosie: "Am fost calomniat grav, în mod public". Bănescu a fost dat în judecată de Mitropolitul Tomisului, pentru ceea ce avocatul acestuia numeşte "prezumţie de nevinovăţie".

„Față de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, în 18 ianuarie, și afirmațiile făcute de acesta, au adus o atingere gravă principiului prezumției de nevinovăție.

Vasile Bănescu, despre procesul intentat de ÎPS Teodosie: "Am fost calomniat grav, în mod public"

Bănescu încalcă grav legea penală, încălcând principiul prezumției de nevinovăție”, a precizat avocatul Irina Stanciu.

Întrebat despre această acuză adusă din partea Arhiepiscopiei Tomisului, Vasile Bănescu a precizat pentru Replica faptul că nu a făcut decât să răspundă unor întrebări, într-o emisiune, legate de context.

Acesta spune că își face doar datoria pe care o are, aceea de a comunica și răspunde jurnaliștilor.

„Răspunsurile mele din cadrul unei emisiuni în care mi s-au adresat întrebări total justificate de context și la care aveam obligația profesională să răspund au legătură exclusiv cu realitatea obiectivă imediată care se cere înțeleasă și pe cât posibil explicată de instituția pe care o reprezint.

Citeşte şi: Ce zice Vasile Bănescu (BOR) despre corupţia din Biserică. "Nu Biserica e coruptă"

Poziționările mele publice au fost permanent provocate și solicitate firesc de presa în fața căreia am datoria să răspund”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, conform Replica.

Vasile Bănescu a mai adăugat că cel calomniat a fost el, alături de familia lui, însă a ales calea tăcerii și a bunului-simț, evitând conflictele de orice fel. „Personal, am fost calomniat grav în mod public de cineva care a emis minciuni pure la adresa mea și a familiei.

Foto: INQUAM PHOTOS / Costin Dinca

Am ales, însă, tăcerea bunului-simț, nu calea conflictuală, inclusiv juridică, la care aș fi avut deplin dreptul”, a mai spus Vasile Bănescu.

Citeşte şi: ÎPS Teodosie, implicat într-un nou scandal. Îl dă în judecată pe Vasile Bănescu. De ce îl acuză

Întrebat, de asemenea, la ce s-a referit mai exact când a spus că este un caz care „frapează și mâhnește”, Vasile Bănescu a adăugat că nu s-a referit strict la ancheta DNA nefinalizată și nejudecată, ci a vorbit în contextul imaginilor făcute publice de către jurnaliștii de investigație, Recorder.

De asemenea, reprezentatul BOR a insistat de mai multe ori, chiar și în interviul de la care a pornit nemulțumirea Arhiepiscopiei Tomisului, asupra ideii că realitatea va fi descifrată doar de autoritățile competente, care se ocupă de caz.

Fără precedent

„A recunoaște că este vorba despre un caz fără precedent în istoria BOR care «frapează și mâhnește», care, desigur, nu creează amorală indiferență sau masochistă bucurie, nu poate constitui, în limitele rațiunii obiective exprimată juridic, o încălcare a prezumției de nevinovăție care se acordă, desigur, oricărui inculpat.

Firește că în contextul cazului care afectează acum imaginea Bisericii, m-am referit exact la conținutul acestuia, apărut într-o filmare devenită publică. Consider că nu e bine să ignorăm realitatea, ci să ne adecvăm onest la ea.

O realitate pe care, așa cum am subliniat de mai multe ori în interviu, o vor descifra total doar autoritățile judiciare care se ocupă de caz”, a mai spus Vasile Bănescu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te