Procurorul care a îngropat dosarul "Cocaină pentru VIP-uri" va fi secretar de stat la Justiție

DE Alexandru Pop | Actualizat: 31.05.2019 - 21:12

Gheorghe Muscalu, fost vicepreşedinte al CSM şi fost şef al DIICOT, acuzat în 2005 de muşamalizarea dosarului "Cocaină pentru VIP-uri", urmează să fie numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei, dezvăluire surse judiciare citate de "Adevărul".

SHARE

Fost procuror în județul Prahova între 1989 și 2001, Muscalu a fost promovat în timpul guvernării Năstase la Secția de Combatere a Criminalității Organizate din Parchetul General, devenită ulterior direcție independentă.

În 2014 el a fost ales vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar s-a pensionat la finalul anului 2016.

Numele lui Muscalu, despre care surse judiciare citate de Adevărul susțin că va fi secretar de stat la Ministerul Justiției, a fost menționat într-o serie de scandaluri. Cel mai sonor este cel al mușamalizării dosarului "Cocaină pentru VIP-uri", în care a fost cercetat şi Ion Ţiriac junior. Magistratul a fost acuzat, între altele, că l-ar fi favorizat pe fiul miliardarului și că ar fi deconspirat numele unui tânăr care se afla în programul de protecţie al martorilor.

În iunie 2006, când era șef de secție la DIICOT, Muscalu a fost fotografiat în compania mai multor infractori, cu ocazia nunții fiului colonelului SRI Gheorghe Dumitrache cu fiica sindicalistului și afaceristului Liviu Luca. Amândoi aveau în acel moment grave probleme cu legea.

Socrul mare, care era și nașul de cununie și de botez al procurorului, era cercetat penal pentru corupție în dosarul traficului de carburanți în care erau implicați ofițeri superiori din cadrul SRI Prahova. Ulterior, Dumitrache a și fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, alături de generalul Ovidiu Soare și colonelul Corneliu Păltânea. De altfel, numele lui Muscalu era invocat de nașul lui în discuțiile în care acesta se lăuda că le poate oferi protecție juridică traficanților.

Socrul mic, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, avea să fie condamnat și el mai târziu la ani grei de închisoare în afacerea Petromservice, fiind cercetat penal în mai multe dosare de corupție.

Presa a mai scris despre procurorul propus acum secretar de stat la Ministerul Justiției că ar fi fost unul dintre doctoranzii generalului Gabriel Oprea, coordonatorul multor teze plagiate.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -