Toader nu renunță nici la aministie, nici la conflictul cu procurorul general

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 12.09.2018 - 11:06
FOTO: Inquam Photos- Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos- Adriana Neagoe

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți, că a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o evaluarea a procurorului general. Referitor la o posibilă lege a amnistiei și grațierii, Toader a spus că în istorie au existat multe acte de clemență pe acest subiect

SHARE

Ministrul Justiției a adăugat că a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îi comunice dacă în ultimii trei ani a existat vreo evaluare a procurorului general Augustin Lazăr. 

"Dincolo de evaluarea pe care am declanşat-o şi care este în desfăşurare, procurorul general îşi face şi o autoevaluare. După statut, orice magistrat este supus perioadei unei evaluări. 

Procurorul general, în ultimii trei ani, nu a avut o astfel de evaluare din partea nimănui. 

Am cerut astăzi în scris la CSM dacă procurorul general a avut în ultimii trei ani o astfel de evaluare să-mi dea şi mie o copie, cine l-a evaluat şi ce calificativ a luat. 

Asta mă va ajuta şi pe mine în evaluarea pe care o voi face eu. 

Am parcurs o parte dintre reperele pe care legea le prevede, voi da o formă finală, pe care o voi prezenta.", a declarat ministrul Justiţiei.

În 25 august, ministrul Justiţiei, a anunţat, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr.

El a  spus că rezultatele evaluării, ”însoţite de eventuale propuneri”, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile.

În istorie, "multe acte de clemență"

Întrebat dacă va exista o lege a amnistiei şi graţierii, acesta a declarat că se va vedea dacă proiectul de lege aflat în Parlament este calea de urmat, susţinând, din nou, că la Ministerul Justiţiei nu există în lucru niciun proiect de act normativ pe această temă. 

Totuși, ministrul a spus că în istoria Dreptului penal au existat relativ multe acte de clemenţă referitoare la amnistie şi la graţiere, iar de fiecare dată emitentul actului de clemenţă a prevăzut condiţiile amnistiei şi graţierii, dar şi excepţii, pentru că nu pot fi amnistiate fapte grave. 

"Sigur că suntem în anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă", a declarat ministrul Justiţiei.

"În istoria Dreptului penal au fost relativ multe acte de clemenţă referitoare la amnistie şi la graţiere. 

De fiecare dată legiuitorul, emitentul actului de clemenţă, a prevăzut condiţiile amnistiei şi graţierii, dar a prevăzut şi excepţii, pentru că nu poţi aministia fapte grave (...). 

Sigur că suntem în anul Centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă", a declarat ministrul Justiţiei. 

El a spus că în Parlament există, de anul trecut, un proiect de lege privind amnistia şi graţierea, iar aici este vorba despre o voinţă politică şi se va vedea dacă aceasta este calea de urmat. 

Tudorel Toader a susţinut, din nou, că la Ministerul Justiţiei nu există niciun fel de act normativ privind aministia sau graţierea.




Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te