Schimb dur de replici între Tudorel Toader și Augustin Lazăr

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 17.09.2018 - 11:09
Foto: Inquam Photos/ Adriana Neagoe

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat despre procurorul general, Augustin Lazăr, că este într-o „eroare” când spune că justiția a ajuns la o maturitate şi îşi poate îndeplini rolul de menţinere a echilibrului puterilor în stat.

SHARE

De asemenea, ministrul Justiţiei a afirmat că în această perioadă „ies la suprafaţă deficienţe majore în funcţionarea sistemului judiciar" şi, în acest context, a spus că "lumea începe să vadă faptul că justiţia lui 2018 într-o ţară europeană nu este justiţia aceea de natură să garanteze, să apere drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor". 

În replică, procurorul general Augustin Lazăr afirmă că ministrul Justiţiei interpretează eronat mesajul său, „rupând din context câteva cuvinte pentru a-şi putea formula acuzaţia".  „De nicăieri nu rezultă intenţia mea de a plasa justiţia în afara puterilor statului şi deasupra acestora, precum şi problema depăşirii cadrului constituţional şi a existenţei unui conflict juridic între puterile statului", precizează Lazăr.
Întrebat dacă Augustin Lazăr „îşi apără scaunul" prin ieşirile sale, Tudorel Toader a răspuns: "Acuma să nu confundăm omul cu funcţia! 

Funcţia e importantă, omul e aşa cum îi el", spunând că nu face aprecieri la adresa procurorului general.

Oamenii protestează în sprijinul lui Lazăr

Peste 200 de magistraţi au protestat, duminică seară, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei. De asemenea, ei şi-au declarau susţinerea faţă de procurorul general Augustin Lazăr, evaluat de ministrul Justiţiei.
În timpul protestului, Augustin Lazăr a postat pe Facebook un mesaj în care a vorbit despre capacitatea magistraţilor din România de a rezista "la presiuni şi influenţe exterioare".
Acesta a afirmat că "independenţa judecătorilor şi procurorilor nu este un privilegiu sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţeni".
În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat, tot într-o postare pe Facebook, că procurorul general "se află într-o gravă eroare, plasând justiţia, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora".
"Să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele! 

Procurorul general ne transmite faptul că «justiţia este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor în stat»! 

Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiţia, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora!", a scris ministrul Justiţiei pe Facebook, duminică seară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te