Radu Budeanu a semnat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției în dosarul „Hidroelectrica”

DE Vlad Turcanu | Actualizat: 27.07.2020 - 12:02

Milionarul Radu Budeanu, care controlează un grup de presă din care fac parte publicații precum „Cancan”, „Gândul” sau „ProSport” și este acționar al societății Romprest, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA, în dosarul „Hidroelectrica”.

SHARE
Acordurile de recunoaștere ale vinovăției trebuie să fie verificate de un judecător.
 
DNA a sesizat Tribunalul București, în acest caz, pe 23 iulie, iar primul termen de judecată a fost stabilit pe 12 august, conform sursei citate.
 
Radu Budeanu va primi doi ani de închisoare cu suspendare.
 
Radu Budeanu era urmărit penal din 2015 pentru intermedierea unei tranzacții dintre Elena Udrea și milionarul Bogdan Buzăianu, care controlează firma Energy Holding.
 
Acuzațiile DNA de atunci erau de trafic de influență în formă continuată și spălare de bani. El a fost cercetat sub control judiciar pentru o cauțiune record, pentru acea perioada, de 2 milioane de lei.
 
În momentul în care Elena Udrea și Dan Andronic au fost trimiși în judecată în dosarul Hidroelectrica, anchetă a fost separată față de milionar. "Față de inculpatul Budeanu Radu Ioan se continuă cercetările într-un dosar distinct," arată DNA în decembrie 2017.
 
Radu Budeanu este cunoscut că făcând parte din așa-numitul Grup de la Monaco. El a fost căsătorit, timp de nouă ani, cu stilista Dana Budeanu, cu care are două fete. În prezent este căsătorit cu creatoarea de modă Cristina Săvulescu.
 
Vă prezentăm comunicatul DNA pe acest subiect:
 
În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1808/VIII/3 din 19 noiembrie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului B.R.I., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În vara – toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-și exercite influența în vederea menținerii, în parametrii deja negociați (preț și cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA.

În același context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul B.R.I., printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziție de omul de afaceri.

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea acordului de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te