Procurorul general al SUA, William Barr: România, unul dintre cei mai puternici parteneri ai noștri

DE Alexandru Pop | Actualizat: 20.06.2019 - 17:53
William Barr și Klaus Iohannis/FOTO: justice.gov

William Barr a fost prezent la Reuniunea UE - SUA la nivel ministerial în domeniile justiţie şi afaceri interne, miercuri, la Bucureşti, unde a fost adoptată o declaraţie comună în care cele două părţi arată că lupta împotriva terorismului se află printre priorităţile lor.

SHARE

La finalul evenimentului, Barr a făcut următoarea declarație:

"România este unul dintre cei mai puternici parteneri ai noştri în domeniul combaterii criminalităţii transfrontaliere. Cu ajutorul României, am avut posibilitatea să investigăm și să extrădăm membri ai unor grupări de criminalitate organizată implicate în activităţi de skimming şi fraude cibernetice la nivel internaţional. De asemenea, România a oferit o susţinere decisivă DEA în cadrul operaţiunilor de combatere a traficului de droguri.

Parteneriatul nostru se bazează, în mod tradițional, pe un angajament profund pentru respectarea valorilor democratice ale statului de drept, pe buna guvernare și pe înțelegerea comună că acestea constituie fundamentul pentru îmbunătățirea prosperității și securității noastre comune.

Vizita mea la București pentru reuniunea ministerială UE-SUA în domeniul justiție și afaceri interne mi-a oferit oportunitatea să reafirm că statul de drept este un principiu esențial și că toate persoanele, instituțiile și entitățile ar trebui să fie reglementate și să răspundă în faţa unor legi corecte, promulgate public și aplicate în mod egal și imparțial.

Apreciez în mod deosebit șansa de a mă întâlni cu conducerea României, inclusiv cu omologul meu de la Ministerul Justiției, Ana Birchall, pentru a discuta despre importanța menținerii statului de drept și relua eforturile anticorupție. Suntem recunoscători doamnei Birchall pentru implicarea sa și sprijinul puternic pentru aceste priorități importante.

Sperăm ca, sub conducerea sa și a altor oficiali români, România să revină asupra recentelor amendamente care amenință să submineze capacitatea de luptă împotriva corupției și avem încredere că România va adopta măsurile necesare pentru a asigura un sistem judiciar eficient, transparent și imparțial.

Aștept cu nerăbdare să aprofundăm parteneriatul nostru și să continuăm colaborarea noastră strânsă în domeniul aplicării legii cu acest aliat important."

Departamentul de Justiție al SUA a descris vizita aici.

În intervalul 16 - 18 iunie, procurorul general William P. Barr s-a deplasat la București pentru a participa la Reuniunea Ministerială UE-SUA în domeniul Justiție și Afaceri Interne, în contextul exercitării, de către România, a Președinției Consiliului UE. Scopul Reuniunii Ministeriale a fost consolidarea cooperării strânse între UE și SUA pentru combaterea terorismului și criminalității transfrontaliere. Discuțiile s-au axat pe subiecte privind combaterea terorismului, inclusiv a luptătorilor străini și a extremismului violent, precum și a contrabandei cu migranți, interferența în procesul electoral și accesul la probe digitale/ criminalitate cibernetică.

Procurorul General Barr s-a întâlnit cu președintele României Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și ministrul justiției, Ana Birchall

Marți, 18 iunie, Procurorul General s-a întâlnit cu președintele României Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și ministrul justiției, Ana Birchall pentru a discuta prioritățile bilaterale în domeniul aplicării legii și angajamente pentru respectarea legii.  Procurorul General și-a afirmat sprijinul pentru reinstaurarea și consolidarea legilor anticorupție din România și a subliniat importanța unui angajament reciproc pentru respectarea legii și a unui sistem de justiție neutru și echitabil.

Miercuri, 19 iunie, Procurorul General Barr a coprezidat reuniunea ministerială pe probleme de justiție și afaceri interne UE-SUA.  În deschidere, acesta a subliniat că întâlnirea este dovada existenței unui front coordonat și unit împotriva teroriștilor și a altor grupări criminale, evidențiind măsurile concrete întreprinse de SUA și UE: partajarea datelor privind identitatea și a dovezilor referitoare la luptătorii teroriști străini culese de Armata SUA și de forțele Coaliției din teatrele de operațiuni din Siria și Irak, care lucrează împreună pentru promovarea securității cibernetice și combatarea infracțiunilor cibernetice, consolidând sistemele electorale și protejându-le de interese externe prin împărtășirea experienței și a eforturilor și colaborarea pentru destructurarea piețelor negre folosite pentru traficul de arme, droguri și toate formele de criminalitate. Referitor la aviație, drone și amenințări CBRN (nucleare, biologice, chimice sau radiologice), Procurorul General a menționat că FBI – în calitatea sa de agenție de investigații de top în domeniul antiterorismului – colaborează îndeaproape cu agențiile europene pentru a face schimb de informații privind amenințările și a afirmat că așteaptă cu nerăbdare aprofundarea acestor parteneriate. Procurorul General a discutat, de asemenea, despre eforturile încununate de succes întreprinse de SUA și UE pentru combaterea grupărilor de contrabandă, subliniind că Biroul pentru Dezvoltare, Asistență și Instruire Internațională pentru Procurori din cadrul Departamentului de Justiție din SUA (OPDAT) și Programul de Asistență și Pregătire pentru Investigații Penale Internaționale a înființat, a pregătit și a echipat o serie de forțe de intervenție rapidă pentru investigarea și combaterea contrabandei din regiune – inclusiv forțele din Serbia pentru combatarea contrabandei cu migranți – obținând rezultate semnificative în ceea ce privește arestările și capturile. Participanții la reuniunea ministerială au subliniat în special succesul Operațiunii Pașaport, un parteneriat al forțelor internaționale de aplicare a legii destinat combaterii terorismului, traficului de ființe și contrabandei cu migranți între Europol, OPDAT, ICITAP, Serviciul de Securitate Diplomatică a Departamentului de Stat, DHS și FBI, constând în peste 200 de operațiuni ale forțelor de aplicare a legii, cu 190 de rapoarte probatorii în sprijinul urmăririi penale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te