Premierul unei ţări din UE, pe urmele lui Dragnea. Vrea să desfiinţeze DNA-ul din Slovacia

DE Florin Budescu | Actualizat: 07.12.2023 - 12:25
Premierul unei ţări din UE, pe urmele lui Dragnea - Foto: Profimedia Images

Premierul unei ţări din UE, pe urmele lui Dragnea. Vrea să desfiinţeze DNA-ul din Slovacia. Executivul Uniunii Europene a transmis miercuri că a cerut Slovaciei să nu avanseze cu amendamentele la codul penal.

SHARE

Premierul unei ţări din UE, pe urmele lui Dragnea. Vrea să desfiinţeze DNA-ul din Slovacia. Executivul Uniunii Europene a transmis că a cerut Slovaciei să nu avanseze cu amendamentele la codul penal.

De asemenea, să nu desfiinţeze biroul special de luptă împotriva corupţiei. El a adăugat că este nevoie de o analiză atentă, informează Reuters şi DPA.

Premierul unei ţări din UE, pe urmele lui Dragnea

Noul guvern al Slovaciei condus de politicianul veteran Robert Fico a aprobat miercuri mai devreme un plan de a închide biroul special al procuraturii axat pe infracţiuni, inclusiv corupţie, stârnind criticile opoziţiei.

"Sfera largă de aplicare a amendamentelor preconizate şi numeroasele domenii ale dreptului UE în cauză necesită o analiză amănunţită şi solidă.

Acesta este motivul pentru care (...) am cerut guvernului slovac să nu avanseze încă în privinţa amendamentelor propuse şi, mai ales, să nu recurgă la o procedură accelerată, fără o consultare adecvată şi aprofundată cu părţile interesate la nivel naţional şi european", a precizat Comisia.

Citeşte şi: Fostul premier slovac Robert Fico, arestat înainte să organizeze o manifestația contra guvernului

Procuratura specială se ocupă de cazuri de corupţie la nivel înalt, printre altele, şi în trecut a finalizat ancheta în uciderea jurnalistului de investigaţie Ján Kuciak şi a iubitei sale, aminteşte DPA.

Anchetele în curs vor fi preluate de parchetele regionale. Potrivit unor informaţii din presă, cazuri legate de mandatele anterioare ale lui Fico sunt incluse.

Preşedinta Zuzana Caputová a criticat planurile noului guvern. "Consider că un astfel de pas este foarte regretabil, dacă nu periculos, un amestec al puterii politice în metodele de lucru ale personalului biroului procurorului public", a spus ea.

Citeşte şi: Slovacia a informat oficial NATO că nu va sprijini Ucraina cu arme. Va acorda asistență umanitară

Cu toate acestea, parlamentul încă trebuie să-şi dea aprobarea, ceea ce este considerat un lucru cert, previzibil.

Guvernul tripartit destul de nou de la Bratislava are o majoritate clară, de 79 dintre cele 150 de locuri din Consiliul Naţional, parlamentul unicameral slovac, conform Agerpres. 

Opoziţia a avertizat asupra desfiinţării statului de drept. "Ne vom opune hotărât acestui lucru - în parlament, în sfera publică şi de asemenea cu UE", a anunţat cel mai mare partid de opoziţie, Slovacia Progresivă (PS).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te