Peste 1.000 de magistraţi îl susțin pe Augustin Lazăr

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 26.10.2018 - 18:55
Augustin Lazăr are susținere printre magistrați. Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Peste 1.000 de judecători şi procurori susţin solicitarea transmisă ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a renunţa la revocarea procurorului general.

SHARE

Magistraţii care au semnat petiţia de susţinere lucrează la parchete, judecătorii şi tribunale din toată ţara.
Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor solicită ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, „să abandoneze imediat" procedura de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr. 

Citește și Tudorel Toader cere revocarea procurorului general, Augustin Lazăr

„O astfel de procedură, care ocoleşte practic garantul independenţei justiţiei, respectiv Consiliul Superior al Magistraturii, al cărui rol este unul pur decorativ, şi care nesocoteşte dreptul la apărare al procurorului supus revocării a fost profund criticată de Comisia de la Veneţia, GRECO şi Comisia Europeană şi pune în pericol parcursul României în Uniunea Europeană şi în Consiliul Europei şi însăşi existenţa democratică a statului român, nemaivorbind de semnalul negativ şi descurajant transmis unei părţi importante a corpului magistraţilor", spun reprezentanţii celor două asociaţii.

Citește și Lazăr, după „ievaluarea” lui Toader: Așa respectă Executivul independența Ministerului Public

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seară că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional.
Lazăr, a reacţionat ulterior, spunând că raportul de evaluare a activităţii sale este modul prin care Executivul, prin ministrul justiţiei, înţelege să respecte independenţa Ministerului Public. El a menţionat, de asemenea, că "un atare semnal din partea Executivului are semnificaţia încălcări independenţei atât a magistratului procuror, cât şi a Ministerului Public", el precizând că munca procurorilor care lucrează la marile dosare care interesează opinia publică este „destructurată" la fiecare câteva luni.

Citește și Raluca Prună, ministrul care l-a numit pe Lazăr: A îndeplinit toate criteriile cerute de lege

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.