Ministrul Justiţiei: Magistraţii trebuie să se bucure de libertate de exprimare și să nu tacă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.04.2021 - 10:44
Magistraţii trebuie să se bucure de libertate de exprimare și să nu tacă. / Foto: bursa.ro

Dreptul la exprimare este fundamental şi, chiar dacă au o obligaţie de rezervă în privinţa tuturor problemelor care ţin de profesia şi activitatea lor, magistraţii trebuie să se bucure de libertatea de exprimare, a transmis ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Ministrul Justiției a reacționat față de scrisoarea semnată de peste 500 de magistrați și adresată Consiliului Superior al Magistraturii după ce Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară a 8 judecători pentru discuțiile avute pe un grup de Facebook. 

"În ultimii ani, luările de poziţie curajoase ale magistraţilor pe tema modificărilor Legilor Justiţiei şi a legislaţiei penale au contribuit foarte mult la evitarea unor derapaje care ar fi afectat grav statul de drept şi ne-ar fi aruncat cu zeci de ani în urmă.

Presiuni asupra magistraţilor sau intimidări menite să îi descurajeze în a se mai exprima liber în privinţa problemelor sistemului judiciar nu pot aduce nimic bun. Nu fac decât să mărească tensiunile din sistemul judiciar. Dacă vom alege cu toţii să tăcem şi să ne prefacem că nu vedem problemele reale, acele probleme se vor amplifica şi ne vor copleşi", a scris ministrul Justiţiei, pe pagina sa de Facebook.

Citește și:

Șeful CSM explică de ce a cerut majorarea salariilor unor magistrați cu 25%

El a adăugat că în proiectele de modificare a Legilor Justiţiei a propus întărirea dreptului la liberă exprimare a magistraţilor.

"Nu am agreat nici ideea ca ministrul Justiţiei să poată exercita acţiunea disciplinară împotriva magistraţilor. De asemenea, deşi am primit, la rândul meu, unele critici la adresa activităţii de ministru din partea unor magistraţi, nu întotdeauna într-un limbaj adecvat, chiar dacă a fost neplăcut, nu am considerat că aceste abordări contondente ar trebui pedepsite în vreun fel. Am încercat să dau la o parte ambalajul neplăcut şi să recepţionez ideea.

Citește și:

Ana Birchall: Stelian Ion își modifică șmecherește postările pe Facebook după ce e prins cu minciuni

Magistrații trebuie să nu tacă şi să nu se teamă

Nu putem sta cu urechea lipită de uşă pentru a asculta ce vorbesc între ei magistraţii şi nu putem tolera ca societate ca magistraţii să fie urmăriţi, filaţi în timpul lor liber", a subliniat Stelian Ion.

Ministrul Justiţiei îi roagă pe magistraţi "să nu tacă şi să nu se teamă". "Să îşi facă datoria cu profesionalism şi cu bună credinţă, dar şi să vorbească despre problemele şi pericolele sistemului judiciar. Să o facă în mod obiectiv, cu argumente, cu echilibru şi limbaj elegant, aşa cum le stă bine unor magistraţi", a mai transmis ministrul Justiţiei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te