Jandarmii au arătat în procesul-verbal de contravenţie că mesajul "Tudorel, slugărel model" (mesajul proiectat era "Tudorel, slugă model", jandarmii au greşit procesul-verbal - n.red.) face referire la ministrul Justiţiei şi aduce jigniri acestuia de natură să lezeze demnitatea şi onorarea, scrie Ziare.com.
Procesul verbal a fost întocmit la sediul unităţii, în absenţa lui Marian Rădună şi a unui martor asistent, după ce jandarmii au vizionat înregistrările video. Protestatarul s-a plâns magistraţilor de această contravenţie, iar după ce a analizat toate datele Judecătoria Sectorului 1 i-a dat dreptate.
Magistraţii fac trimitere la articolul 10, care stabileşte limitele libertăţii de exprimare, din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului: "Spre deosebire de cei din urmă, politicienii trebuie să accepte în mod inevitabil şi conştient verificarea strictă a fiecărui cuvânt şi fapt, atât din partea jurnaliştilor, cât şi a marelui public şi, în consecinţă, trebuie să dovedească un grad mai mare de toleranţă.
„Slugă model”, o critică acidă, dar nu o jignire Potrivit motivării Judecătoriei Sectorului 1, Marian Rădună a spus că "Tudorel" din mesajul proiectat nu ar fi chiar ministrul Justiţiei. Magistraţîi însă au explicat că protestele l-au vizat inclusiv pe ministrul Justiţiei.
„În ceea ce priveşte conţinutul mesajului, judecătorii au apreciat că sintagma "slugă model", folosită de Marian Raduna, "reprezintă o judecată de valoare, o critică acidă la adresa ministrului în funcţie, menită să sublinieze că acesta acţionează într-un raport de subordonare în contextul politic actual, împrejurare confirmată chiar de faptul că, potrivit DEX, slugă este definită că o persoană subordonată alteia şi obligată, din cauza condiţiilor sociale în care se află, să-i execute voinţă", conchide Judecătoria Sectorului 1.