Magistrații clujeni, protest nou în fața Palatului de Justiție, după „oferta” lui Toader pe OUG 7

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.02.2019 - 10:58
Protestul magistraților din Cluj, de vinerea trecută. FOTO: Cristi Danileț/Facebook

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat, marți dimineață, că magistrații din Cluj vor protesta astăzi, de la ora 12.00, față de anunțul de luni al ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a abroga un artocol din OUG 7, și nu toată Ordonanța, așa cum au solicitat magistrații.

SHARE

„Pentru că «negocierile» pe OUG 7/2019 au ușuat, iar Guvernul nu renunță la ordonanță, judecătorii și procurorii clujeni vor ieși în formă de protest in fața Palatului de Justiție, azi la ora 12”, a scris judecătorul Cristi Danileț, pe pagina personală de Facebook.

„Mărul otrăvit” al lui Toader

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anuțat luni că se va abroga Articolul 54 din Ordonanța 7, adoptată marțea trecută de Guvernul Dăncilă. Articolul menționat prevede ca: „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii șefi de secții ai acestor parchete sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcție sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcția de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.”  

Toader, un pas înapoi: promite să abroge articolul din OUG care face judecătorii șefi de procurori

Toader a anunțat luni decizia de abrogare a Articolului 54 din ordonanța 7, după ce mai multe parchete și instanțe din țară au protestat pe scările palatelor de justiție și au anunțat întreruperea totală sau parțială a activității, pentru mai multe zile. Luni,, DIICOT a anunțat că își întrerupe activitatea, procurorii de la Parchetul General vor purta banderole able, în semn de protest.  

„Dată fiind această preocupare exprimată, mă repet, în principal de procurori, care au fost nedumeriți la perspectiva de a le fi șef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus și am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanții la dezbaterea de astăzi să abrogăm complet articolul 54”, a declarant, luni, Tudorel Toader.  

„Și cu restul prevederilor ce facem?”

Pe de altă parte, judecătorul Cristi Danileț a catalogat decizia lui Toader drept „praf în ochi”, arătând că întreaga ordonanță trebuie abrogate: „Nici vorbă să ne mulțumească decizia ministrului de a aborga doar articolul 54. Este praf în ochi. Adică se revine la situația de dinainte de a face această prostie prin ordonanță în legătură cu judecătorul care nu poate deveni șeful parchetelor. Și cu restul prevederilor ce facem?  

Danileț: „Decizia lui Toader de a abroga un articol este praf în ochi”. Prevederile nocive din OUG 7

Cum rămâne cu pierderea bunei reputații fără să fie în criteriile prevăzute de stabilirea bunei reputații, cum rămâne cu secția de anchetare a magistraților, ai cărei șefi sunt desemnați de către minister? Au dat proiectul la CSM într-o seară când nu mai erau la serviciu, iar a doua zi l-au adoptat. Dacă ministrul recunoaște asta, înseamnă că Ordonanța este neconstituțională. E un fel de târg: voi nu mergeți mai departe cu neconstituționalitatea, eu renunț la un articol”, a declarat Danileț, pentru HotNews.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te