Lobby politic pentru grațierea unui cetățean bulgar condamnat în România

DE Adelina Sahlean | 02.07.2020 - 11:30
Foto: Unsplash

Omul de afaceri, Plamen Bobocov, a făcut lobby ca președintele bulgar, Rumen Radev, să grațieze un cetățean bulgar condamnat în România.

SHARE

Asta încearcă să sugereze procuratura prin publicarea unor noi discuții pe chat între omul de afaceri și consilierul prezidențial, Plamen Uzunov, transmite Sega, citată de Rador.

În urma analizei în desfășurare a concluziilor din expertiza tehnico-informatică a telefonului mobil folosit de omul de afaceri, Plamen Bobocov, s-a stabilit că, la diferite date, în perioada aprilie – mai 2020, el are un schimb de mesaje text cu o persoană salvată în telefon cu numele de Pepi-Ro, precum și un număr salvat cu Prezident-Pl.Uzunov, referitoare la atribuțiile Comisiei pentru Grațiere de pe lângă Președinția Republicii Bulgaria, susține procuratura într-un comunicat oficial.

În urma analizei cronologiei și a conținutului corespondenței, procuratura a ajuns la concluzia că probabil inițialele Pepi-Ro se referă la persoana P.Z.N, cetățean bulgar, condamnat pentru infracțiuni fiscale de către o instanță din România la 6 ani de închisoare, care în prezent își execută sentința într-o închisoare din Sofia.

Procuratura specializată a solicitat șefului închisorii din Sofia un raport oficial. Se constată că P.Z.N. a fost reținut în Bulgaria în noiembrie 2018 în legătură cu un mandat european de arestare emis de o instanță din România în 2014, ca urmare a unei pedepse de șase ani de închisoare pentru infracțiuni fiscale. Din declarația procurorului nu reiese în mod clar dacă persoana a fost grațiată.

Acest lucru reiese însă dintr-o declarație a Președinției de la Sofia. În legătură cu întrebările adresate de presă, Secretariatul de presă a informat că instituția prezidențială nu desfășoară și nu a desfășurat o procedură de grațiere a persoanei Petăr Nenov, informații pe care parchetul le dă astăzi publictății, a anunțat Biroul de presă al șefului statului.

În declarația se mai arată că: „Administrația Prezidențială nu a primit o cerere de grațiere din partea domnului Petăr Nenov, prin urmare nu a fost demarată nicio procedură de grațiere. De două ori – în martie 2015 și în aprilie 2020 – la Administrația Prezidențială s-au primit scrisori de la Uniunea Democrată Bulgară din România (BDS) în care aceasta pledează, cu diverse ocazii, pentru președintele său onorific, Petăr Nenov. Aceste scrisori nu pot reprezenta o bază pentru procedura de grațiere, lucru de care a fost informată și Uniuniea Democrată Bulgară din România, printr-o scrisoare oficială.

În același timp, site-ul BGNES a anunțat că Plamen Uzunov este în prezent în concediu de odihnă.
Aproape în fiecare zi, procuratura dă publictății discuții de pe chat dintre omul de afaceri de la Ruse, Plamen Bobocov, și consilierul prezidențial Plamen Uzunov. În urmă cu doar o zi, au fost date publictății discuții legate de ambasadorul bulgar în

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te