Lia Savonea (CSM) duce războiul cu ministrul Justiției la CCR

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 09.10.2019 - 08:21
Președintele CSM, Lia Savonea/Foto: Inquam Photos

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a anunţat marţi că va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu existenţa unui conflict de natură constituţională cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall.

SHARE

 Ea a acuzat o ”criză fără precedent în interiorul Consiliului”, generată de refuzul unor membri de a participa la şedinţe, cu scopul de a bloca numirea procurorului Adina Florea în fruntea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Șefa CSM propune reducerea numărului de persoane pentru a se întruni cvorumul, dar şi sancţionarea membrilor permanenţi ai Consiliului care refuză să participe la şedinţe.

”Avem cinci şedinţe amânate, pentru acelaşi motiv, lipsa cvorumului legal în vederea desfăşurării şedinţelor de plen. De fiecare dată, lipseşte un număr de membri, aşa încât cvorumul de 15 membri cât este legal să nu se poată întruni. Astăzi au lipsit trei procurori, fără nicio justificare. Aşa cum am văzut în comunicarea publică, invocă o pretinsă şedinţă care ar fi fost convocată la Parchetul General încă de săptămâna trecută, am verificat evidenţele Consiliului şi ceea ce se afirmă nu se regăseşte în realitate, respectiv în evidenţele noastre nu figurează înregistat în ziua de 3 octombrie nicio solicitare din partea Parchetului General şi nicio invitare. De altfel, în calitatea mea de preşedinte ar trebui să fiu încunoştinţată, fie de procurori, fie de procurorul general al României vizavi de această situaţie cu atât mai mult, cu cât şedinţa de plen fusese convocată încă din data de 2 octombrie într-o şedinţă informală”, a spus, marţi, Lia Savonea, citată de news.ro.

În legătură cu sesizarea CCR împotriva ministrului Justiţiei, Ana Birchall, Lia Savonea a invocat două motive. ”Primul este o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, mă refer la activitatea de urmărire penală şi al doilea, acţiuni de subminare a autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii, în calitatea sa constituţională de garant al independenţei Justiţiei”, a spus șefa CSM.

 

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -