Le Figaro, despre Kovesi procuror european: Liviu Dragnea va privi din celulă victoria rivalei sale

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 18.07.2019 - 23:49

Publicația Le Figaro îi dedică Laurei Codruța Kovesi un amplu articol prin care justifică de ce mass-media din Franța susține numirea ei la Parchetul european, în ciuda faptului că Parisul are propriul candidat, pe procurorul Jean Francois Bohnert.

SHARE

„Angajată în lupta anticorupție, dar sancționată de puterea din țara sa, Laura Codruța Kovesi va conduce Parchetul European. Justiția a avut câștig de cauză, iar statul de drept creat de democrațiile occidentale a prevalat – aceasta este semnificația viitoarei preluări a nolui post de procuror european de către Kovesi”, scrie Le Figaro.

În fruntea Parchetului European, ea se va ocupa de lupta împotriva fraudelor cu fonduri UE, corupției și spălării de bani.

Uniunea Europeană și mass media nu a fost indiferentă față de protestele românilor care o susțineau pe procuroarea DNA în lupta cu președintele PSD, Liviu Dragnea, acuzat de corupție. Le Figaro amintește de protestele masive din iarna lui 2017, față de OUG 13, când oamenii ieșiți în stradă scandau numele lui Kovesi.

„Liviu Dragnea va privi din celulă victoria rivalei sale. Fostul șef al PSD, urmașul Partidului Comunist, a început o bătălie împotriva procuroarei încă de la victoria PSD la alegerile legislative din 2016”, scrie Le Figaro, subliniind că alegerea ei la Parchetul european ar fi și o victorie personală.

În perioada când a condus DNA, instituția a trimis în judecată un fost premier și zeci de miniștri, parlamentari și înalți funcționari.

„Condamnat pentru fraudă electorală, fapt care nu i-a permis să preia conducerea Guvernului, Dragnea avea pe rol un al doilea proces, dosarul angajărilor fictive. De aici și graba sa de a reforma justiția”, scrie Le Figaro.

DNA, inițial parchet anticorupție, a fost creată la cerințele Uniunii Europene iar sub conducerea Laurei Codruța Kovesi au fost triumiși în judecată înalți demnitari.

„KO-ul împotriva politicienilor corupți urma să fie pronunțat atunci când PSD-ul lui Liviu Dragnea a decis să schimbe regulile. Prin legi și ordonanțe, a modificat Codurile penale, statutul magistraților, a reluat controlul asupra carierelor magistraților și anchetelor disciplinare. Așa a fost revocată Kovesi de la DNA, apoi suspectată de abuz de putere, corupție și mărturie mincinoasă, dar aceste acuzații mincinoase au fost ridicate”, scrie Le Figaro.

Publicația amintește și de avertismentul venit de la comisarul european Frans Timmermans, în 10 mai, că UE va lua măsuri împotriva României – activarea articolului 7, care poate lăsa o țară UE fără drept de vot - , și de rezultatul alegerilor europarlamentare din 26 mai, când PSD a scăzut cu 13% față de precedentul scrutin.

De asemenea, este amintit votul la referendumul pe justiție, care „a adus un sprijin clar luptei anticorupție”.

A doua zi, Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare și încarcerat la Rahova. „Corupția poate fi învinsă, nu renunțați – le-a spus Kovesi colegilor atunci când a fost forțată să plece de la DNA.

De la noul său parchet din Bruxelles, va putea veghea în curând asupra lor”, încheie Le Figaro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.