Ionel Arsene s-a predat la o secție de poliție din Italia. Este condamnat pentru trafic de influență

DE Valeria Cupă | Actualizat: 27.03.2023 - 12:28
Ionel Arsene, fostul președinte CJ Neamț Foto INQUAM PHOTOS/George Călin

Ionel Arsene s-a predat la o secție de poliție din Italia, au transmis surse judiciare. El este condamnat la 6 ani și 8 luni pentru trafic de influență.

SHARE

Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Judeţean Neamţ şi al filialei judeţene a PSD s-a predat la o secție de poliție din Italia, au transmis surse judiciare. El este condamnat la 6 ani și 8 luni pentru trafic de influență. 

Polițiștii nu l-au găsit la domiciliu cându au fost să-l ridice, astfel că l-au dat în urmărire internațională. A fost reperat în Italia. 

Ionel Arsene s-a predat la o secție de poliție din Italia. Este condamnat pentru trafic de influență

Pe 27 martie, poliția italiană a transmis autorităților române că Ionel Arsene s-a predat la o ,,chestura” (secție de poliție) din Bari, au spus pentru newsweek surse din poliție. 

Pe 10 martie, Ionel Arsene a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Braşov la 6 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Citește și: Ionel Arsene, condamnat definitiv la 6 ani şi 8 luni de închisoare. Înțelegerea cu ”Pinalti”

Iniţial, în aprilie 2022, Arsene primise la instanţa de fond (Tribunalul Braşov) o condamnare de 8 ani şi 4 luni, pedeapsă scăzută vineri de Curtea de Apel Braşov la 6 ani şi 8 luni.

CA Braşov a mai decis confiscarea de la şeful CJ Neamţ a sumelor de 80.000 euro şi 80.000 lei.

Citește și: ANI: Ionel Arsene nu poate justifica averea. Newsweek a scris că achită rate mai mari ca veniturile

Ca pedeapsă accesorie, Ionel Arsene nu are mai are dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a alege şi

 dreptul de a ocupa o funcţie de conducere sau de a exercita atribuţii de conducere în cadrul vreunui partid, formaţiune sau alianţă politică din România pe o perioadă de cinci ani după ce execută condamnarea.

Ce a făcut Ionel Arsene

Arsene a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în anul 2018, pentru trafic de influenţă, infracţiune săvârşită în 2013, în perioada când acesta era deputat.

Conform DNA, în cursul anului 2013, Ionel Arsene, în calitate de deputat şi preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a PSD, ar fi primit de la o persoană (martor în cauză) suma de 100.000 euro, pentru

 a-şi folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate, în scopul de a se constata nerespectarea dispoziţiilor legale privind

 conflictul de interese şi regimul incompatibilităţilor în cazul unei persoane care, la acea vreme, avea funcţie de conducere în administraţia locală.

Concret, Ionel Arsene s-a înţeles cu Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti", fost primar al municipiului Piatra Neamţ, pentru a "scăpa" de preşedintele CJ Neamţ de la acea vreme, Culiţă Tărâţă.

Gheorghe Ştefan i-ar fi dat lui Arsene 100.000 de euro, bani care trebuiau să ajungă la şeful ANI, în schimbul declarării lui Culiţă Tărâţă în stare de incompatibilitate şi conflict de interese. Arsene a primit banii într-un restaurant din Bucureşti.

Înţelegerea dintre cei doi nu a fost respectată, astfel încât Gheorghe Ştefan şi-a cerut banii înapoi, însă nu i-a primit, astfel încât el l-a denunţat pe Arsene la DNA.

Ulterior, Arsene i-a propus lui Gheorghe Ştefan să-i dea o parte din bani sub forma unui contract de construire a unei şcoli într-o comună din Neamţ, contract atribuit unui apropiat al lui "Pinalti".

Citește și: Baronul Ionel Arsene, demis din funcția de președinte al CJ Neamț Poliția îl caută în toată Europa

Ulterior a fost demis din funcția de președinte a CJ Neamț.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te