ICCJ: Dosarul retrocedării ilegale de păduri, în care Hrebenciuc își recunoscuse faptele, rejudecat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 12.11.2019 - 08:58
Inquam Photos / Octav Ganea

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, luni seară, ca dosarul în care Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, privind retrocedarea ilegală a mii de hectare de pădure, să fie rejudecat de la zero. Hrebenciuc își recunoscuse faptele.

SHARE

ICCJ a respins cererea Parchetului General de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare cu privire la aplicarea deciziei Curţii Constituţionale de rejudecare a dosarelor de corupţie.

Pe de altă parte, judecătorii au admis apelurile formulate de Ministerul Finanţelor, dar şi de mai mulţi inculpaţi, fiind desfiinţată sentinţa dată în mai 2018, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare.

Dosarul retrocedărilor de păduri va fi rejudecat la Curtea de Apel Brașov. 

Citește și: Viorel Hrebenciuc, făcut scăpat de Secția lui Dragnea. Înalta Curte a acceptat retragerea apelului

”Cu majoritate. VI. În temeiul art. 421 alin. 1 pct.2 lit. b) din Codul de procedură penală admite apelurile formulate de apelantele părţi civile Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Suciu Alina şi de apelanţii inculpaţi Adam Ioan, Bengescu Dan Costin, Bularca (fostă Adam) Anca Roxana, Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Iacob Sorin Ion, Kadas Iosif, Mătăsel Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica şi Sturza Paltin Gheorghe împotriva sentin?ei penale nr.286 din data de 09 mai 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.278/1/2015, privind si pe intimaţii inculpaţi Călugăr Daniel Constantin, Chiuariu Tudor Alexandru, Crăciunescu Adam şi Varga Ioan Gheorghe. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza Curtii de apel Brasov”, se arată în minuta sentinţei pronunţate de magistraţi, citată de News.ro. 

În mai 2018, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul retrocedării a peste 43.000 de hectare de pădure din Bacău. În acelaşi dosar, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, acuzat de consituirea unui grup infracţional organizat şi de spălarea banilor, a fost achitat.

Dosarul retrocedărilor a fost trimis în instanţă în ianuarie 2015. Atunci, Viorel şi Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam și alți 13 inculpați, şi-au recunoscut vinovăţia, solicitând să fie judecaţi prin procedura simplificată.

În acest dosar au fost judecaţi şi Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul pădurilor din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.

Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor şi Alina Suciu. Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin-Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.

Conform DNA, grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să între în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te